Gündem Peynirde yeni dönem

Peynirde yeni dönem

01.01.2016 - 14:35 | Son Güncellenme:

Peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartları belirleyen düzenlemenin uygulamaya girmesi olumlu karşılandı.

Peynirde yeni dönem

Peynir üretimi ve perakende satış yapan iş yerleri uygulama kapsamında hazırlıklarını tamamladı.

Haberin Devamı

Süt ve süt ürünleri satışı yapan Remzi Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peynire ilişkin yeni standartları belirleyen uygulamanın gerekli ve yerinde olduğunu söyledi.

Vatandaşın sağlığını koruyan uygulamaları desteklediklerini belirten Akgün, şunları kaydetti:

"Bu uygulamalar, doğru ve gerekli. Peynirin etiketinde ürünün bilgileri yer alacak. Üretim ve son kullanma tarihi ile tuz oranı da uygulama kapsamında peynirin etiketinde yazacak. Öte yandan, tuz oranındaki belirleme, tansiyon ve benzeri hastalıkları olanlar için yararlı olacak. Alışverişe gelen vatandaşlarımız, bizden ısrarla tuzsuz peynir istiyor, biz de ayrıca hiç tuz olmayan peynir bulunduruyoruz. Bu uygulamayla her şeyin etiketli olması, müşterimizi de alacağı ürün konusunda tatmin edecek."

Haberin Devamı

Müşteri Şermin Kandır da etiket üzerinde yapılan düzenleme sayesinde vatandaşın istediği ürünü kolayca alabileceğini aktardı.

Hastalığı nedeniyle tuza karşı duyarlılığı olanların buna sevineceğini dile getiren Kandır, düzenleme dolayısıyla yetkililere teşekkür etti.

Turan Ergün ise düzenlemeyle etikette içerik detayının yazılacağını söyledi.

Peynirdeki etiket düzenlemesinin sağlık açısından yararlı olacağını ifade eden Ergün, "Peyniri bildiğimiz, tanıdığımız yerden alıyoruz. Tabii bu şansı olmayanlar, etiket sayesinde daha rahat alışveriş yapabilecek" şeklinde konuştu.

Yeni düzenleme

Uygulamayla peynir üretiminde, türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek.

Düzenleme gereği, etiketlerde "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir" ile "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek ve en az 120 gün süreyle olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirindeyse "eski" ifadesi kullanılabilecek.