Gündem Philea çukura düştü

Philea çukura düştü

14.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Uzay Ajansı’nın 10 yıllık serüveni yan yattı. Kuyruklu yıldıza indikten sonra iki kere seken Philea mini laboratuvarıyla iletişim kesildi

Philea çukura düştü

Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına sorunlu bir iniş gerçekleştiren Philea sondasının bir çukur içinde kaldığı ve yan yattığı ortaya çıktı.
Avrupa Uzay Ajansı ESA tarafından 10 yıl önce gönderilen Rosetta uzay aracı tarafından 67P kuyruklu yıldızına indirilen Philea iniş aracının başarısı büyük sevinç yaratmıştı. Ancak gelen son bilgiler Philea’nın iniş yaptıktan kısa süre sonra kuyruklu yıldızın yüzeyinden iki kere sektiğini ve iletişimin kesildiğini ortaya çıkardı. Yüzeyin yumuşak bir yapıda olduğu ve aracın bu nedenle sektiği ifade ediliyor. Dün saat 17.33’te gelen mutlu haberden sonra Philea’yı yüzeye bağlayacak olan çapaların çalışmadığı anlaşıldı.
Bir süre sonra ESA yetkililerinden Doktor Stephan Ulamec, “Philea ile bağlantı koptu ve nerede olduğunu bilmiyoruz” dedi. Daha sonra iniş aracı tarafından Dünya’ya gönderilen son fotoğrafla, Philea’nın bir çukurun içinde olduğu, güneş almadığı ve yan yattığı anlaşıldı. Bu durum büyük bir sorun teşkil ediyor zira güneş enerjisi olmadan aracın sadece 30 saatlik bir enerji kaynağı bulunuyor. ESA’da görevin yöneticisi olan Paolo Ferri, “Şu an mümkün olduğunca veri toplamak ve aracı aktif tutmak için zamanla yarış halindeyiz” dedi.

Umutlarını kaybetmediler
Rosetta’nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya’ya gönderecekti. Philae’nin toplayacağı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ve Güneş Sistemi’nin oluşumuna ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyordu. Tüm bu yaşananlara rağmen hâlâ büyük bir başarı olarak değerlendirilen görevde, Philea’dan gelecek haberler bekleniyor ve umut korunuyor. Aracın iniş takımlarına yapılacak bir müdahale ile Philea’nın düzelmesi için zıplatılması ESA’nın gündeminde.