Bilim insanları, pilavı pişirme yöntemine karşı uyarıyor. Klasik olarak pirincin üzerine kaynar su döküp çektirme yöntemiyle yapılan pilavın zehirlediği ortaya çıktı. Bugüne kadar pirinç pişirildiğinde arsenik izlerinin atıldığına inanılıyordu. Ancak son araştırmalar bu inancı çürüttü. Pirincin arsenikten arınması için pişirilmeden önceki gece suda bırakılması gerekiyor. Belfast Queens Üniversitesi biyoloji profesörü Andy Meharg, arsenik seviyelerini değiştirip değiştirmediğini göstermek için yayınlanan “Trust Me, I’m a Doctor” programında pilav pişirmenin üç yolunu test etti. Birinci yöntemde, Professor Meharg, 1 ölçü pirinci 2 ölçü kaynar suda, kısık ateşte, pirinç suyunu çekene kadar pişirdi ki bu pilav pişirmek için en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde pirinçteki arseniğin çoğu suya geçti. İkinci yöntemde ise beş ölçü suya bir ölçü pirinç kullandı ve pirincin pişmesinin ardından fazla suyu süzdü. Bu yöntemde arsenik seviyesi yaklaşık yarı yarıya azaldı. 3. yöntemde ise pirinci bir gece suda bekletti, suyunu süzdü ve pilavı öyle yaptı. Bu yöntemde arsenik seviyesi % 80 oranında azaldı. Pilav yapmanın en güvenli ve sağlıklı yönteminin bir gece suda bekletip ardından su berrak bir hal alana kadar yıkayıp iyice süzdükten sonra, bir ölçü pirince beş ölçü su koyarak pişirmek. Ve pirinçler piştikten sonra kalan suyu süzmek…