Gündem Pilot açığına 4 koldan önlem

Pilot açığına 4 koldan önlem

18.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

KHK’yla pilot açığını giderebilmek için 4 önlem alındı. TSK’dan ilişiği kesilenlerden dönmek isteyen pilot subayların dönmesi, dış kaynaktan pilot temininin yanı sıra, uçuştan ayrılan ancak muvazzaf görevini sürdüren subayların dönmesinin önü açıldı

Pilot açığına 4 koldan önlem

Resmi Gazete’de yayımlanan 670 ve 671 sayılı KHK’lar ile önceki KHK’da tartışmalara neden olan Genelkurmay Başkanı’nın yetkileri revize edilirken, neredeyse 15 Temmuz öncesi yetkilerine döndürüldü. TSK’dan ihraç edilenlerin önemli bir bölümünün pilot olması nedeniyle KHK’yla pilot açığını giderebilmek için 4 önlem alındı. Bu çerçevede TSK’dan ilişiği kesilenlerden dönmek isteyen pilot subayların geri dönmesi, dış kaynaktan pilot temininin yanı sıra, uçuştan ayrılan ancak muvazzaf görevini sürdüren subayların geri dönmesinin önü açıldı. Ayrıca, Hava Harp Okulu da birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarına öğrenci alımı yapacak.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren 670 ve 671 sayılı KHK’lar önemli düzenlemeler içeriyor. Yürürlüğe giren düzenlemeler şöyle:

- Şüphelilerin yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında bu işlem cumhuriyet savcısının yazılı emri üzerine kolluk tarafından yapılabilecek.

5 kat tazminat

- Darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemlerin devamı niteliğindeki eylemlerin ortaya çıkarılmasında yaralanan kamu görevlileri ile sivillerden aylık bağlama şartları oluşmayanlara belirlenecek tazminatın beş katı tutarında nakdi tazminat ödenecek.

- Tazminat hakkındın yararlandırılanların kendisi veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya anne, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi kamuya atanabilecek.

Haberin Devamı

- Eylemler sebebiyle malul olanların sigorta prim borçları silinecek. Bu sebeple bağlanan aylık ve ödenen tazminatlar haczedilemeyecek.

Ödeme yapılmayacak

- Terör örgütleriyle irtibatı bulunanlara ait iptal edilen kira sözleşmeleri kapsamındaki taşınmazların üzerindeki taşınır, alacak ve haklar ile belge ve evrak bedelsiz olarak hazineye devredilmiş sayılacak.

- Kapatılan askeri liseler, harp akademileri ve astsubay hazırlama okullarının ihtiyaçlarını temin etmek maksadıyla imzalanmış sözleşmeler, bakanlıkça feshedilebilecek, bu nedenle yükleniciye tazminat ödemesi yapılmayacak.

- AYİM Genel Sekreteri, AYİM Başkanı yerine AYİM Başkanlar Kurulu tarafından seçilecek. Genel Sekreter Başkanlar Kurulu üyesi olmayacak.

Tazminat oranı 2 katına

- Jet pilotu, pervaneli pilotu, silah sistem subayı, seyrüsefer subayı, ADS pilotu, denizaltıcı subay, denizaltıcı astsubay, dalgıç, kurbağa adam, taktik koordine subayı, uçuş ekibi personeli, görev ekibi personeli ve paraşütçünün tazminat oranı yaklaşık 2 katına çıkarıldı.

- TSK’dan mahkeme ya da disiplin kurulu kararına dayanarak ilişiği kesilen pilotlar, yükümlülük süresi dolmadan yeterlik belgesinin sağladığı sivil havacılığa ilişkin yetkileri kullanamayacak.

KPSS şartı aranmadan

- Özel harekât birimlerinde istihdam edilmek üzere 28 yaşından gün almamış olmak ve terhis tarihinden itibaren 36 aydan fazla süre geçmemiş olmak kaydıyla askerlik hizmetini tamamlamış olanlar KPSS şartı aranmaksızın fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınacak.

Haberin Devamı

- 2006 sonrası kurulan üniversitelerde görevli öğretim üyelerinin emeklilik yaşı 72’den 75’e çıkarıldı.

- Soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısının talebi üzerine sulh ceza hakimi, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından, şüpheli veya sanıklara ait taşınmazların veya kara, deniz ya da hava ulaşım araçlarının devir ve temlikini veya bunlarla ilgili hak tesisini önlemek ya da tasarruf yetkisi kısıtlamak için şerh düşülmesine karar verilebilecek.

Atamaları iptal edilecek

- Temmuz 2010 tarihinde uygulanan KPSS’de genel yetenek ve genel kültür test sonuçlarına göre atanan personelin atama işlemleri geçerliliğini koruyacak. Ancak bu sınav sorularını veya cevaplarını sınav öncesinde veya sırasında elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilecek. Başsavcılık yetkilileri, bu durumda 13 bin personelin bulunduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

- Terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut irtibatı değerlendirilen kişiler hakkında malvarlığının aklama veya terörün finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüphe bulunması üzerine, mali işlemleri otuz işgünü boyunca askıya alınabilecek.

Genelkurmay Başkanı’nın yetkileri yeniden düzenlendi

- Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkilerine ilişkin önceki KHK’da yapılan düzenleme değiştirildi. Kanunun 2. maddesi; “Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanlığı’nın görevleri saklı kalmak kaydıyla; silahlı kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programları tespit eder. Bunlardan; istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerinin Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı kuruluşlar vasıtasıyla uygulanmasını sağlar. Personel hizmetleri özel kanunlarına göre yürütülür. Lojistik ve tedarik hizmetleri için tespit etmiş olduğu ilke, öncelik ve ana programlar ile askeri okullardaki eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin önerilerini, bu hizmetleri yürütecek olan Milli Savunma Bakanlığı’na bildirir” biçiminde değiştirildi. Böylece 15 Temmuz öncesine göre Genelkurmay Başkanı’nın yalnızca öğretim ve lojistik hizmetlerine ilişkin yetkileri bakanlığa devredilmiş oldu.

Haberin Devamı

- Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanun’da yer alan “Barışta kuvvet komutanlıkları bu teşkilat dışında yer alır ve teşkilatları MSB kadro ve kuruluşlarında gösterilir” hükmü, “Kuvvet komutanlıkları bu teşkilat dışında yer alır ve teşkilatları MSB kuruluşlarında gösterilir” biçiminde değiştirildi.

- Genelkurmay Başkanı’nın kuvvet komutanı olma zorunluluğu kaldırılarak, orgeneral ve oramiraller arasından atanabilmesi hükme bağlandı. Bu yönde bir değişiklik önceki KHK’da Personel Kanunu’nda yapılmıştı. Aynı düzenleme Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanun’a da işlenmiş oldu.

Hava Harp Okulu’na öğrenci alınabilecek

- Hava Harp Okulu’nun birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarına pilotaj eğitimi veren üniversiteler öncelikli olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenci alınabilecek.

- En az 4 yıl süreli eğitim veren okullardan pilot olarak mezun olan kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlar; 27 yaşını bitirmemiş olmak, yedek subay olma koşullarını taşımak ve sınavlarda başarılı olmak şartıyla muvazzaf subaylığa nasbedilecek.

- TSK’dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylardan istekliler, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi halinde ilgili kuvvet komutanının teklifi ve bakanın onayı ile yeniden subay nasbedilerek TSK’da görevlendirilebilecek. Dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden sayılacak.

- Herhangi bir nedenle uçuştan ayrılan subaylar, bir yıl içinde başvuruda bulunmaları ve uçuş için gerekli şartları sağlamaları kaydıyla kuvvet komutanlığınca yeniden pilotaj eğitimine alınabilecek. Bu pilotların yükümlülük süresi 15 yıl olacak. Yurtdışında görev yapan pilotların yükümlülükleri 8 yıl uzatılacak.

Yazarlar