Cadde Pınar Kür'den Ahmet Hakan açıklaması; Beni çok şaşırttı!

Pınar Kür'den Ahmet Hakan açıklaması; Beni çok şaşırttı!

11.04.2014 - 18:07 | Son Güncellenme:

CNN Türk'te Enver Aysever'e konuk olan Pınar Kür'ün playboy ve türbanlı kadın benzetmesi eleştirilere hedef olmuştu. Kür, eleştirilere cevap verdi.

Pınar Kürden Ahmet Hakan açıklaması; Beni çok şaşırttı


CNN Türk'te yayınlanan 'Aykırı Sorular' programına katılan edebiyatçı Pınar Kür başörtüsü ile ilgili açıklamalarıyla tepki çekmişti.

Kür, programda "Ben öyle başını, şurasını burasını örten kadınlarla, tamamen Playboy dergisine çıplak poz veren kadınlar arasında zihniyet olarak fark görmüyorum" ifadelerini kullanmıştı. Bu sözleri ile tepki çeken Kür için Twitter'da da Pınar Kür sınır dışı edilsin hashtag'iyle kampanya başlatılmıştı.

"BİR AK PARTİ HİZMETKARI OLARAK PINAR KÜR" YAZISI ŞAŞIRTMIŞ

Haberin Devamı

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da Kür'ü "Bir AK Parti hizmetkârı olarak Pınar Kür" başlıklı yazısında eleştirmiş, sözleri 'saçmalık ve terbiyesizlik' olarak değerlendirmişti. Kür, eleştirilere Aydınlık gazetesine verdiği röportajda yanıt verdi. Sözlerinin arkasında duran Pınar Kür, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'ın kendisini eleştirdiği yazısında ise çok şaşırdığını söyledi.

İşte Kür'ün Aydınlık'a verdiği röportaj:

BEN BU DÜŞÜNCELERİ ROMANLARIMDA DA YAZDIM

- Televizyondaki söyleşinizde kadının giyimine yönelik iki değişik görüşü belirttiniz ve eleştirel bir yaklaşım getirdiniz. Bu konudaki görüşünüzü açıklar mısınız? Ülkemizde kadını ikinci sınıf insan olarak görmek hatta insan yerine koymamak alışkanlığı ne yazık ki erkekler kadar kadınlar arasında da yaygın. Öteden beri karşı çıktığım bu eşitsizliğe dikkat çekmek istedim. Soyunan kadın ile örtünen kadın arasındaki benzerlik, her ikisinde de gözlenen “kendini yalnızca cinselliği ile tanımlayan, erkeğe sunulmuş bir arzu nesnesi“ olmayı kabullenme durumudur.

Ben bu düşüncemi yazdığım romanlarda da dile getirdim. Ne acıdır ki ülkemizde doğru dürüst okuma yazma bilmeyen, okuduğunu da anlamayan bir kitle var. Analitik düşünce yeteneği olmayan bu gibi kişilerin duyduklarını da anlamadığı ortaya çıktı.

İNSAN ÜSTÜNÜ BAŞINI KAPATARAK NASIL ÖZGÜR OLUR?

Haberin Devamı

Sözlerinizle ilgili bazı çevrelerce hedef alınmanızdan sonra özellikle kadın derneklerinin bu konudaki suskunlukları için ne düşünüyorsunuz? Kadın derneklerinin suskunluğuna gelince.... Artık örtünmeyi “normal” görme modası var ya, o yüzdendir herhalde. Oysa örtünmeyle özgürlüğü eşdeğer görenlerin derin bir kavram kargaşası içinde olduklarını düşünüyorum. İnsanın üstünü baştan ayağa kapamakla nasıl özgür olabildiğini anlayabilmiş değilim.

EN ÇOK AHMET HAKAN ŞAŞIRTTI BENİ

- Size yönelik eleştirileri nasıl karşıladınız? Demokrat olduğunu savunanlardan en çok Ahmet Hakan şaşırttı beni. Sanırım programı izlememiş, şurdan buradan duyduğu ya da Twitter’da okuduğu nefret söylemli cümlelerden etkilenmiş. Ben başörtüsünün “gericilik” ya da “normal” olmadığını söyledim. Birilerinin “ileri demokrasi” hakkında ileri geri konuşma hakkı var da benim kendimi ifade etme hakkım yok mu? Soyunan kadın ile örtünen kadın örneğini verdiğimde kendilerini düşünen, üreten, yaratıcılığı olan bir “insan” değil, cinselliği ile erkekleri baştan çıkardığına inanan yaratıklar olduklarını belirttim. Herhalde Ahmet Hakan da benimle ilgili yaptığı benzetmelerden utanacaktır günün birinde.

FAŞİST OLDUĞUM SÖYLENMİŞ

Haberin Devamı

Bir de “faşist” olduğum söylenmiş. Bu çok yanlış. Aklımın erdiği yaştan beri, babamın yolundan gitmiş bir solcuyum. Bu yüzden sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandım. Ama bu günlerde gördüğüm o ki artık solculuğun da modası geçmiş, geçerliliğini kaybetmiş bir düşünce olduğunu sananlar var.