Ekonomi Piyasada gözler Merkez Bankası’na çevrildi

Piyasada gözler Merkez Bankası’na çevrildi

24.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın geçen hafta uyguladığı likidite adımlarının ardından cuma günü iyimser bir seyir izleyen dolar/TL, ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalar sonrası dolarda güç kaybına paralel 3.76’lı seviyelere gerilerken, dün sabah da haftaya 3.76’nın altında başladı.

Piyasada gözler Merkez Bankası’na çevrildi

Merkez’in geçen haftaki likidite sıkılaştırmasının ardından gözler bugünkü Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında olacak. Reuters Merkez’in bugün politika faizi, koridorun üst bandı ve geç likidite penceresi faizlerini doğrudan artırmasının beklendiğini, artırım miktarına ilişkin beklentilerin ise çeşitlilik gösterdiğini yazdı. Diğer taraftan ise piyasada gözler cuma günü açıklanması beklenen Fitch değerlendirmesinde olacak.

Haberin Devamı

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık yemin töreninde yaptığı konuşmada korumacı ekonomi politikalarını çağrıştıran ifadeler kullanmasının ardından vergi indirimleri ve ekonomiyi destekleyici diğer politikalar hakkındaki vaatlerini gerçekleştireceği beklentisinin hafiflemesine paralel olarak geniş bantta değer kaybetti.

Artış bekleniyor

AA’ya konuşan ekonomistler de, Merkez Bankası’nın faizleri artıracağını tahmin ettiklerini söyledi. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın döviz kurunda yaşanan sert yükselişlerin önüne geçmek ve Türk lirasına istikrar kazandırmak için son bir haftalık süreçte attığı adımlarla piyasalara güven verdiğini ifade ediyor.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin çoğu politika faizi, faiz koridorunun üst bandı ve GLP borç verme faiz oranında artış bekliyor. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda politika faizinde 50 baz puan, faiz koridoru üst bandında 100 baz puan ve GLP borç verme faiz oranında 100 baz puan düzeyinde artış yapabileceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Geçen ayki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 8.00, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8.50, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise yüzde 10.0 seviyesinde sabit bırakılmıştı.