Ekonomi Piyasalar ‘KARAR’ noktasına yaklaştı

Piyasalar ‘KARAR’ noktasına yaklaştı

25.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aralık ayında dolar kurunda 3.59 seviyesinde başlayan gevşemeyle 3.51’lere gelinirken, borsa endeksi ise yabancı alımlarının etkisiyle 72.000’den 76.972’e çıktı Borsada hacim daraldı ve yeni yıla girerken pozisyonlar kapatılıyor. Sıkışmada sona geliyoruz. Hisselerde ve dolarda hareketin yönü için karar noktasına yaklaşıldı

Piyasalar ‘KARAR’  noktasına yaklaştı

Gerek yurtdışında gerekse yurt içerisinde artan terör eylemleri, jeopolitik riskler, morallerin bozulmasına neden olurken piyasalarda da hacimsiz sığ hareketleri beraberinde getirdi. Piyasanın etkili alıcıları konumunda bulunan yabancıların da Noel tatiline girmesi önümüzdeki hafta zayıf hacmi beraberinde getirecek. Piyasaların dip seviyelerden hareketinde yabancıların alımları etkili oldu. Son verilere baktığımız zaman günlük ortalama 3.5 milyar TL olan işlem hacmi 2.7 milyar TL’ye geriledi. BIST 100 Endeksi hafta içerisinde en düşük 76.883 seviyesini görürken en yüksek 78.203 seviyesine çıktı. Endeks haftayı 76.972 seviyesinden tamamladı. Haftalık değer kaybı yüzde 0.80 oldu. Endeks 7, 20 ve 50 günlük ortalamaların üzerinde hareket ediyor. 76.000 ve 80.000 aralığında satışların artmasıysa endeksin yükselişlerini sınırlıyor.

Haberin Devamı

Piyasalar ‘KARAR’  noktasına yaklaştı

Aralık ayının son haftası pozisyonların kapatıldığı, yılsonu finansal raporların bağlandığı, fon yöneticilerinin performanslarını gösteren rapor ve değerlendirmelerin yapıldığı bir ay.

Bu nedenle piyasalarda yıl sonu kapanışları gerçekleştirilebileceği göz ardı etmemeli. Kurda aşağı, borsada yukarı yöndeki hareketler kapanışlar açısından beklenen seyirler olacak.

Yılın ilk çeyreği ise oldukça çalkantılı bir dönem olacağı izlenimini veriyor. Trump yönetiminin, 20 Ocak’ta görevi devralması, seçim vaatlerini gerçekleştirme yönünde atacağı adımlar, ABD dolarının da seyrini belirleyecek.

Türkiye açısından darbe girişimi sonrasında yaşanan gelişmeler ve OHAL’in kalkması halinde biraz daha normalleşme sürecinin başlaması piyasalara da olumlu yansıyacak.

Haberin Devamı

Piyasalar ‘KARAR’  noktasına yaklaştı

Fiyat çarpanları cazip

Gelişmekte olan ülkelere göre Borsa İstanbul’da hisse senetlerinin yüzde 15’in üzerinde iskontolu işlem görmesi en güçlü beklentimiz olarak öne çıkıyor.

Borsa İstanbul’da hisse senetleri 2015 yılından bu yana görece düşük performans gösterdi. Bu yönü ile olası küresel satış dalgalarında daha az hasar alabilir.

Kurda 3.55 önemli

Dolar kuru 3,59 seviyesinden gelen satışlarla 3,51’ye kadar geriledi. Kurda 3,55 seviyesi aşılmadıkça aşağı yöndeki hareket etkisini koruyacaktır. Dolar/TL’nin 3,50’nin altına kayması halinde 3,48 ve 3,45 seviyelerine doğru kademeli düşüş devam edecektir.

Altının ons/dolar fiyatı yıla dip seviyelerden giriyor. 1.133 seviyesinde olan altının ons fiyatı son yedi yıl içerisinde hiç 1000 seviyesinin altına kaymadı. 2016 yılında 1.071-1.363 aralığında dalgalandı.

Altının onsu dipte

Artan jeopolitik riskler, dolar kurunda olası gerilemeler, FED’in izleyeceği faiz politikası önümüzdeki yıl altının ons fiyatında rotayı çizecek. Güçlü dolar altını baskılıyor.

Ancak FED geçtiğimiz yıl olduğu gibi dört faiz artışı söylemiyle girdiği yılı, güvercin açıklamalar ve tek faiz artışı ile bitirirse bu dengeleri değiştirecektir.

Piyasalar ‘KARAR’  noktasına yaklaştı

Borsada yılın yıldızı spor kulüpleri oldu

Spor kulüpleri 2016 yılında en fazla kazandıranlar oldu. Borsa endeksleri içerisinde spor endeksi yüzde 57.96 oranındaki getirisi ile tüm endeksleri geride bırakarak performansı ile ilk sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

BIST Spor Endeksi 39.057 seviyesinden başladığı yılı 61.654’den tamamladı. Trabzonspor 2016 yılında yatırımcısına yüzde 124 kazandırırken Galatasaray’ın getirisi yüzde 99.43 oldu. Beşiktaş yatırımcıları ise yüzde 84.26 kazandı. Spor kulüpleri içerisinde en düşük getiriyi ise Fenerbahçe sağladı. Fenerbahçe yatırımcılarına sadece yüzde 0.48 oranında kazandırdı.

Kulüplerin gelir beklentisi hissedarlara kår ettirdi

Gelişmekte olan ülkeler ve borsaları 2016 boyunca büyük bir oynaklık yaşayarak dalgalandı. Borsa İstanbul ise nisan ayı ortalarına kadar yaşadığı çıkışın ardından dalgalı bir şekilde geriledi. Gelinen aşamada ise yılbaşına göre yüzde 7.31 yukarıda bulunuyor. Spor kulüpleri ise aynı zaman diliminde BIST 100 Endeksi’nden daha iyi bir performans sergiledi. Getiride ilk sıraya yerleşen Trabzonspor’un çıkışında yapılan yeni stada yönelik beklentiler etkili oldu. Hissenin yüzde 96.7’si yerli yatırımcıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Yüksek getirisi ile dikkat çeken Galatasaray da yatırımcıların yüzünü güldürdü. Ağustostan itibaren yükselen hisse, Riva ve Florya projeleriyle ilgili beklentilerle artışını sürdürdü. Beşiktaş Futbol’a ait hisseler de yılın ilk çeyreğinde güçlü bir çıkış sergiledi. Çıkışta Vodafone Arena’nın devreye girmesi etkili oldu. Stadın açılışından sonra hissede kâr satışları etkili olurken, sonrasında geriledi.

Spor kulüpleri içerisinde Fenerbahçe en düşük getiriyi sağlayan hisse oldu. Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde yılın ilk iki ayında kayda değer bir performans sergilediği gözleniyor. Ancak sonrasında gelen satışlarla birlikte hisse düştü ve yılın ikinci yarısında daha ziyade yatay bir seyir söz konusu. Futbol takımının sahada arzu edilen performans göstermemesi beraberinde yatırımcısını da borsada üzdü.

Borsa İstanbul’da 16 hissenin getirisi yüzde 40’ın üzerine çıktı. Türkiye’de pazarın lideri olan güçlü şirketlerin yer aldığı listede gelir getirici faaliyetleri ile yükselen spor kulüpleri olduğu gibi kârlılıkları ve büyümeleri ile öne çıkan sektörlerin öncü şirketleri de var.

Haberin Devamı

Riske karşı güçlü hisse

Dolar kuru ve Cumhuriyet altınındaki yüzde 20’nin üzerindeki değer artışına rağmen bu 16 hisse senedi getirileri ikiye katladı. Ereğli Demir Çelik, Trakya Cam, Eczacıbaşı İlaç, Anadolu Cam, Arçelik, Soda, Otokar, Kordsa, Aselsan gibi şirketlerin hisseleri güçlü getirileri ile yatırımcıların takibinde. Borsada söylentilere kapılarak düşen hisselerde gereksiz riskleri üstlenmek yerine güçlü hisselerde pozisyon almak kayıpların önüne geçeceği gibi kazanç potansiyelini de artıracaktır.

Havayolu şirketleri

Yılın en fazla kaybettiren hisseleri havacılık firmalarında yaşandı. 2016’da Çelebi yüzde 34, Türk Hava Yolları yüzde 33, Pegasus yüzde 27 kaybetti. Turizm sezonunun dibe vurması havayolu şirketlerinin hisselerinin en düşük seviyelere gerilemesine neden oldu. Rusya ile gerginlik, 15 Temmuz darbe girişimi, havalimanı saldırısı, jeopolitik riskler en fazla turizmi ve havacılık şirketlerini etkiledi. Gübre sektöründe azotlu gübrenin patlayıcıların ham maddesi olarak kullanılması sektöre darbe vurdu. Gübre şirketleri en fazla değer kaybedenler arasında yer aldı.