Ekonomi Piyasalara baba doping!

Piyasalara baba doping!

15.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Alışveriş bu hafta sonu bir hayli hareketli geçecek. Babalar Günü ve okulların kapanışının çakışmasıyla piyasada yoğunluk bekleniyor. Markalar normal günlere göre cirolarında yüzde 15-40 arasında artış bekliyor

Piyasalara baba doping

Perakendede Babalar Günü hareketi başladı. Babalar için yapılan alışverişin sadece Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi olan markalara 250 milyon TL ciro getireceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

BMD Başkanı Sinan Öncel, “Hemen her kategoride babalara özel kampanyalı fırsat ürünlerimiz var. 16 Haziran’daki Babalar Günü için alışveriş başlamakla birlikte asıl hareketliliğin hafta sonu olmasını bekliyoruz” dedi.

Anneler kadar değil

Anneler Günü ile karşılaştırıldığında Babalar Günü’nün perakende cirolarına daha düşük bir etkisi olduğunu önceki yıllardaki gözlemlerden ve deneyimlerden bildiklerini dile getiren Öncel, “Biz hafta sonunu içine alan üç günde özellikle hazır giyim ve aksesuar başta olmak üzere

Piyasalara baba doping
bazı kategorilerde yüzde 30 civarında bir artış bekliyoruz. BMD üyesi markalarımızın genelinde ise ortalama yüzde 10-15 ciro artışı ile 200-250 milyon TL’lik bir ciro öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Öncel, Türkiye’de babalara hediye olarak en çok gömlek alındığını aktararak, gömleğin yanı sıra kravat, kalem, parfüm, telefon ve aksesuarların en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldığını kaydetti. Öncel, hediyelik alışverişinde Anadolu ile büyükşehirler arasında belirgin bir fark görmediklerini de dile getirdi.

Saat önemli hediye

Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya da, sektörün canlı olduğu dönemlerin özel günler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Piyasalara baba doping
“Türk tüketicisi bu özel günleri gerçekten önemsiyor ve sevdiklerine özel hediyeler almak istiyor. Saat de yıllarca kullanılabilecek, saklanabilecek ve hatta babadan oğula hatta toruna hatıra kalabilecek özel bir hediye. Bu nedenle çok fazla tercih ediliyor. Babalar Günü, Saat&Saat olarak en çok ciro yaptığımız dönemlerden biri. Yıllık ciromuzun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Bu yıl Babalar günü dönemi için ciro hedefimiz geçen yılın cirosundan yüzde 20 daha fazla.”

LC Waikiki yetkilileri ise, Babalar Günü alışverişinin başladığını ve hafta sonunda etkinin maksimuma çıktığını belirtti. Firma yetkilileri şunları aktardı:

“Bu özel gün, satışlarımızı yüzde 10-15 oranında artırıyor. Babalar Günü’nde en çok satılan ürünümüz kısa kollu tişört. Bunların fiyatları 29.99-49.99 TL arasında değişiyor. Batı ve Orta Anadolu’da satışlar nispeten daha yüksek oluyor. Doğu illlerinde ise Babalar Günü alışverişinin daha az olduğunu gözlemliyoruz.”

Haberin Devamı

Piyasalara baba doping
Gömlek ve tişört satışları zirvede

Gürmen Group Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, Babalar Günü’nün özellikle erkek moda markaları için yılın en önemli ve değerli birkaç alışveriş etkinliğinden biri olduğunu belirterek, “Bu yıl da babalara hediye alma konusunda tüketicinin alışveriş motivasyonu yüksek. Satışlarda yüzde 40-50 arasında artış yakalandı. Ramsey ve Kip olarak bu özel gün için en çok tercih edilen hediyeler, gömlek, tişört, pantolon, parfüm gibi hem klasik hem de casual babaları mutlu edecek ürünler. Sıcak yerlerde tişört ve casual gömleğe yönelik talep artarken, İstanbul ve çevresinde ceketten klasik pantolona ürün tercihleri daha geniş” dedi.

Hareket bekliyoruz

Flo Mağazacılık CEO’su Burak Övünç, ayakkabının babalar için önemli bir hediye grubunu oluşturduğunu dile getirerek, “Bu yıl okulların da kapanışıyla üst üste geldi. Hem karne hediyesi hem de babalara hediye alınacak. Bir hayli hareket bekliyoruz. Satışlarda artış şimdiden başladı. Yüzde 30 artış bekliyoruz. Ayrıca özel kampanyamız var. Fiyatlarımız 19 TL’den başlayıp 199 TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 70 indirim sunuyoruz

Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, Babalar Günü için haziran itibariyle hediye arayışlarının başladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

Piyasalara baba doping
“Babalar için fonksiyonel ve günlük yaşantıda sürekli kullanabilecekleri hediyeler daha cazip oluyor. Özellikle polo yaka tişört, jean pantolon ve gömlek oldukça ilgi gören alternatifler arasında. Hediye alımı kişinin yaşına ve tarzına da bağlı olarak değişiyor. Ayakkabıdan cekete, kemerden cüzdana geniş ürün yelpazemiz var. Babalar Günü’ne özel takım elbise, ceket, mont ve yeleklerde net yüzde 70 indirimlerimiz başladı.”