Siyaset "PKK’nın hamisi Amerika’dır"

"PKK’nın hamisi Amerika’dır"

15.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım  PKK’nın Kuzey Irak’ta hayat alanı daraldığı için, Türkiye’nin etkin terörle mücadele faaliyetine karşı elinde fazla bir imkan kalmadığı için, Amerika gibi bir hamiye de sahip olduğu için faaliyetlerini Suriye’ye kaydırdığını söyledi.

PKK’nın hamisi Amerika’dır

Yıldırım, memleketi Erzincan’da BBC Türkçe’ye verdiği mülakatta gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin kent merkezine girip girmeyeceğinin sorulması üzerine, operasyonun amacının işgal hareketi ya da sivillere zarar vermek olmadığını söyledi. Terör örgütünün, Kürtlerin, Türkmenlerin ve Arapların hayatını zehir ettiğini, halka zulmettiği belirten Yıldırım, “Amacımız onları bu zulümden kurtarmak. Bunun için de Afrin’de de, köylerinde de, beldelerinde de nerede teröristler varsa etkisiz hale getireceğiz. Ondan sonra da orada yaşayan insanlar, ‘Oh dünya varmış’ diye nefes alacaklar” ifadelerini kullandı. Yıldırım, Afrin kent merkezine girilmesi konusunda da “Yani kırsalı temizledin. Terör unsurları orada duruyorsa o zaman amaç hasıl olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Fransa’ya tepki

Operasyonda sivil kayıplar konusunda Fransa’dan gelen eleştirilerle ilgili soru üzerine Yıldırım, “Sivillerin öldürülmesi konusunda en son konuşacak Fransa’dır. Afrika’daki sicili çok bozuktur. 1-2 değil, milyonlardan bahsediyoruz. Balkan Harbi’nde, Birinci Dünya Harbi’nde, Cezayir’de, Tunus’ta sicilleri çok bozuktur. Eğer siviller konu olacaksa, Fransa’nın önce kendi günahlarından arınması gerekir” ifadelerini kullandı.

‘Hamilik yapıyor’

Yıldırım, ABD Savunma Bakanlığının 2019 mali yılı bütçesi kapsamında SDG ismini kullanan PYD/PKK terör örgütünün de faydalanacağı, DAEŞ ile mücadele kapsamında 550 milyon dolar ayırmasına ilişkin, “PKK artık Kuzey Irak’ta hayat alanı daraldığı için, Türkiye’nin etkin terörle mücadele faaliyetine karşı elinde fazla bir imkan kalmadığı için, Amerika gibi bir hamiye de sahip olduğu için faaliyetlerini Suriye’ye kaydırdı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Afrin operasyonunun ilerleyen zamanda genişlemesi durumunda, Türk ve Amerikan askerlerinin Menbiç’te çatışması olasılığının olup olmadığı sorusuna Yıldırım, “İster Fırat’ın batısında Münbiç’te, ister Fırat’ın doğusunda diğer bölgelerde bize yönelik bir terör tehdidi olursa, bunun üzerine tereddütsüz gideriz. Bizim hedefimiz Amerika değil ama Amerika terör örgütlerinin önüne geçip, onları bize karşı korumaya daha fazla kalkarsa o zaman işler değişir” dedi. l AA