Siyaset PKK ve YPG’yi destekleyen McGurk görevden alınmalı

PKK ve YPG’yi destekleyen McGurk görevden alınmalı

19.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kobani’yi ziyaret eden McGurk’un PKK ve YPG destekçisi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu kişinin değişmesinde fayda olacağını söyledi. Çavuşoğlu Almanların İncirlik’ten çekilme kararı alma olasılığına ilişkin de “Ayrılmak istiyorlarsa ‘Güle güle” dedi

PKK ve YPG’yi destekleyen  McGurk görevden alınmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un PKK ve YPG’ye destek verdiğini belirterek, “Bu kişinin değişmesinde fayda var” dedi.
Çavuşoğlu, dün NTV’de gündemi değerlendirerek soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti için, “Bazı konularda görüş ayrılığımız var ama o görüş ayrılığı olan konularda bile belli prensip anlaşmalarına vardık. Sayın Cumhurbaşkanımız verilmesi gereken mesajları hem baş başa görüşmede hem de heyetler arası çalışma yemeğinde, ki iki saat sürdü o yemek, tüm mesajları net bir şekilde verdiler” diye konuştu
ABD’den YPG teminatı
Erdoğan’ın ABD tarafına Türkiye’nin YPG’ye karşı mücadele edeceğini ve angajman kurallarını uygulayacağını aktardığını dile getiren Çavuşoğlu, “Kendileri de YPG dahil hiçbir unsurun Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler” dedi. Çavuşoğlu, ABD’nin verdiği silahların sadece Rakka ve güneyinde kullanılacağı, Türkiye’ye karşı kesinlikle kullanılmayacağı, buna müsaade edilmeyeceği ve ayrıca PKK’ya yönelik etkin mücadeleyi Türkiye ile yürüteceklerini aktardığını belirtti.
Çavuşoğlu, ABD tarafının Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini, YPG’ye böyle bir vaatte bulunmadıklarını ve böyle bir oluşuma karşı olacaklarını söylediğini belirtti. Trump yönetiminin Obama yönetiminden farklı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’ye karşı tutumun da samimi olduğunu gördüklerine vurgu yaptı. Çavuşoğlu, “(ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi) Brett McGurk kesinlikle PKK ve YPG’ye net bir şekilde destek vermektedir. Bu kişinin değişmesinde fayda var” diyerek ABD tarafına bu kişilerin değişmemesinin oluşturabileceği riskleri isim vermeden hatırlattıklarını söyledi.
MASAK heyeti gidiyor
Çavuşoğlu, Fetullah Gülen’in iadesi konusunda Trump yönetimini Obama yönetimine göre daha samimi bulduklarını belirtti. Gülen’e ilişkin ABD’de de bir soruşturmanın açılması gerektiğini ifade ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, verdikleri dosyaların yanında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve diğer kurumlardan uzmanları da ABD’ye gönderecekleri bilgisini paylaştı. Çavuşoğlu, “Gülen iade edilinceye kadar da geçici tutuklama dahil bazı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledik. Trump da bu konuyu çok ciddi şekilde değerlendirdiklerini bize söyledi” dedi.

‘Gitmek isterlerse ‘Güle güle’ deriz’

Alman milletvekillerinin İncirlik’e ziyaret taleplerinin, Türkiye tarafından bu süreçte uygun bulunmaması nedeniyle geri çevrilmesinin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, “şantaj yapılamaz” ifadesi kullanmasının hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, “Böyle bir açıklama yapmışsa saygısızlık yapmıştır” dedi. Çavuşoğlu, “Bu şantaja giriyorsa senin yaptıkların neydi? Bunu izah et. Biz her şeye rağmen aklıselim bir şekilde yaklaşıyoruz” diye konuştu. Çavuşoğlu, Almanya’nın İncirlik’ten çekilme kararı alma olasılığına ilişkin de, “Gelmek istediler, DAEŞ’e karşı koalisyonda biz kendilerine yer açtık ama her şey onların istediği gibi, onların keyfine göre olacak değil. Ayrılmak istiyorlarsa da onlara yalvaracak değiliz. Ayrılmak istiyorlarsa da ‘Güle güle’ deriz” değerlendirmesinde bulundu.
Trump ve Erdoğan’ın Brüksel’de de görüşeceklerini teyit ettikleri bilgisini veren Çavuşoğlu, bunun yanı sıra AB liderlerinden talep geldiğini ve görüşme yapılacağını aktardı. Çavuşoğlu, “Ama Merkel’den henüz bir talep gelmedi. Gelirse de tabii ki görüşürüz. Biz sorunların diyalog yoluyla çözülmesinden yanayız” dedi.