Gündem Plaka ile trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nereden yapılıyor?

Plaka ile trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nereden yapılıyor?

08.06.2016 - 09:43 | Son Güncellenme:

Trafik cezası sorgulama işleminizi Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden yapabilirsiniz. Plaka ile trafik cezası sorgulamanızı online olarak yapabiliyorsunuz. Bu haberimizde trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemini açıkladık.

Plaka ile trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nereden yapılıyor

Türkiye’de artık karayolları ve trafik hizmetlerinde de elektronik dönem başladı. Özellikle araç trafiğinin her geçen gün daha fazla ve daha etkin bir şekilde insanların yaşamları içerisinde etkili olmaya başladığı modern yüzyılda başta karayolları üzerinde bulunan trafikteki araç sayısının sürekli olarak artış göstermesinin insanlar için yeni ihtiyaçlarında ortaya çıkmasına neden olmaya başlaması dolayısı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nce sıklıkla gelişen teknolojinin sunduğu yenilikçi hizmet fırsatlarından yararlanılmasına yol açıyor. Modern teknoloji çağında özellikle karayolları üzerinde trafiğin daha güvenli ve daha nizami şekilde oluşturulabilmesinin sağlanabilmesi amacı ile gerekli olan denetlemeleri teknolojiden yardım alarak gerçekleştiren Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından vatandaş hizmetlerinde de internet altyapısından yararlanılıyor. Bu kapsamda Türkiye’de artık vatandaşa karayolları ile ilgili olarak sunulan dijital hizmetlerden birisi haline gelen online trafik cezası sorgulama ve ödeme hizmeti sunuluyor.

Haberin Devamı


· TRAFİK CEZASI ÖDEME İÇİN TIKLAYINIZ!
· TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Vatandaşların Türkiye sınırları içerisinde uygulanmakta olan trafik kuralları çerçevesinde gerçekleştirdikleri ihlallerden kaynaklı herhangi bir trafik cezasının bulunup, bulunmadığını dakikalar içerisinde öğrenebilmesine yardımcı olan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online trafik cezası sorgulama ve ödeme hizmeti bulunuyor. Özellikle de gelişen teknolojiyi karayolları üzerinde en etkin şekilde kullanan Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik kuralları içerisinde kalınmasının sağlanması amacı ile gerekli olan trafik denetlemelerini teknolojik sistemler ile gerçekleştirmeye özen gösteriyor. Son yıllarda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hem şehir içi trafiğinde hem de şehirlerarası trafikte özellikle Elektronik Denetleme Sistemi, mobese kamera sistemi ve radar sistemleri gibi yeni nesil teknolojik sistemlerden yararlanarak gerekli olan trafik denetlemelerini gerçekleştiriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün trafik denetlemelerinde sıklıkla kullanmaya başladığı bu yöntemler özellikle de araçların trafik kuralı ihlalleri esnasında durdurulmasına gerek olmadan plakası üzerinden trafik cezası uygulanmasına yol açıyor. Araç plakası üzerinden uygulanan trafik cezaları, aracın plakasının kayıtlı olduğu ikamet adresine trafik cezası beyannamesi gönderilerek, işleyiş oluşturulmaktadır. Bunun dışında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internette bulunan online trafik cezası sorgulama ve ödeme hizmeti ile de araç sürücülerinin trafik cezası durumu sorgulaması sağlanıyor.

Dijital platform üzerinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online trafik cezası sorgulama ve ödeme hizmetinden 2 farklı kanal aracılığıyla yararlanılabiliyor. Araç sahipleri veya sürücüleri dijital platform üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online şubesi İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nün dijital web sitesi üzerinden online trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi web portalı üzerindeki ‘Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’ hizmet ekranından online trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri sadece ‘isim’, ‘soyisim’, ‘T.C. kimlik numarası’ ve ‘doğum yılı’ bilgileri gerçekleştirilebiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi web portalı üzerinde ise online trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için ‘Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme’ ekranından ‘plaka’, ‘özel plaka(varsa)’, ‘T.C. kimlik numarası veya vergi kimlik numarası’ ve ‘tescil tarihi’ bilgileri ile gerçekleştirilebiliyor.