Afyonkarahisar Plaka Mühürlerinin Darphanede Basılması Teklifine Afyonkarahisar'dan Destek Geldi

Plaka Mühürlerinin Darphanede Basılması Teklifine Afyonkarahisar'dan Destek Geldi

16.02.2017 - 13:18 | Son Güncellenme:

.

Plaka Mühürlerinin Darphanede Basılması Teklifine Afyonkarahisardan Destek Geldi

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF) yeknesaklığı sağlamak ve sahte mühür basımını engellemek amacıyla plaka basımında kullanılan mühürlerin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde bastırılmasına yönelik müracaatta bulunmasına Afyonkarahisar’daki trafik müşavirlerinden destek geldi.
TŞOF sahte plakalı araçların başta terör olayları olmak üzere gasp, hırsızlık gibi yasa dışı işlerde kullanılması nedeniyle ve plakaların mevzuata uygun orijinal ve okunaklı olması amacıyla girişimde bulunmuştu. TŞOF ayrıca plaka mühürlerinin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde bastırılması konusunda da ilgili kuruma müracaatta bulunmuştu.
Yapılan bu girişimle ilgili değerlendirmelerde bulunan ve Afyonkarahisar’da uzun yıllardır trafik müşaviri esnafı olan Sabri Özerdem, girişimden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Uygulamayla özellikle terör ve çalıntı araç olaylarının önüne geçilebileceğini belirten Özerdem, “Bu özellikle terör olaylarında caydırıcı olacaktır. Güzel bir olay, Türkiye genelinde yaygınlaşırsa tek tip plaka dönemine geçeriz. Tek tip uygulamasına geçildiği zaman özellikle terör ve çalıntı araç olaylarının önüne geçilebileceğini düşünüyorum, denetimlerde tek mühür olayı olacağı için inşallah iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Denetimlerde mühürsüz plakalar araçlardan sökülecek”
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün standart plaka kullanılması konusunda başlattığı çalışamaya da değinen Özerdem, bu konuda sürücülere de uyarılarda bulundu. Sürücülerin normal ve mühürlü plakaları kullanmaları gerektiğini hatırlatan Özerdem şunları söyledi:
“Plakalarda yeni dönem başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün başlattığı yeni çalışmada plakasız ve sahte plakalı diye tabir edilen araçlarda bin 698 TL para cezası uygulanmaktadır. Aynı zamanda bu standart dışı plakaları basıp dağıtan kişilere de 10 bin TL cezai işlem başlatılmıştır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre plaka basın yetkisi Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na aittir. Tek tip plakalarımız vardır. Bunların dışına yazım olarak çıkılmamasını tavsiye ediyorum. İnsanlarımız normal mühürlü şoförler odasından aldıkları mühürleri tercih etsinler. Denetimlerde mühürsüz plakalar araçlardan söktürülmek de, bu arkadaşlarımızın bazılarının bagajlarında mühürlü plakaları varken, olmayanlar ise bizlere müracaat ediyorlar. Bu tür şeylere gerek yok, normal plakalarımızı takalım niye aykırı sıra dışı plakalarla uğraşalım. Standardı neyse o plakaları takalım araçlarımıza.”