Gündem Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

07.12.2017 - 10:47 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama, ikinci el araç alacak kişiler için önemlidir. Sorgulama ile oluşabilecek sorunların önüne geçilmiş olur. Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır? Plaka sorgulama işlemi ile hangi bilgiler görülebilir?

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır

Araç plaka sorgulama ile aracın kasko durumu, borç durumu, çalıntı olup olmadığı ve değişen parça bilgisi görülebilir. Sorgulama dört farklı şekilde yapılabilir. Bunlar; e-Devlet, SMS, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesi ile sorgulamadır. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen seçenek, e-Devlet’tir. Plaka sorgulama işlemi ile araç hakkında çeşitli bilgilere erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet ile araç plaka sorgulaması yapılabilmesi için, turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. Giriş için; T.C. kimlik kartı, e-Devlet şifresi, e-İmza, mobil imza ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. e-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüdeki ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı ile araç plaka sorgulama yapılabilir.
Araç plaka sorgulama işlemi sonucunda; aracın modeli, rengi, markası, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgileri öğrenilebilir. Bu bilgiler dışında; çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyeti bilgileri de görülebilir.

Haberin Devamı

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Plaka sorgulama işlemi SMS ile tüm operatör kullanıcıları tarafından gerçekleştirilebilir. Her sorgulama için 7 Türk Lirası ücret ödenir.
‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazılıp 5664’e SMS gönderilerek; aracın trafiğe çıkış tarihi, kaskolu kaskosuz gün sayısı ve son sahiplik süresi görülebilir.
Araçta değişen parça olup olmadığının görülebilmesi için, ‘’PARCA PLAKA’’ yazılırak 5664’e gönderilir. Örnek olarak; PARCA 34ABC1234 Aracın plakası değiştirilmiş olsa bile yapılacak sorgulama sonucunda hasar bilgisine ulaşılabilir. Bu sorgulama işlemleri dışında poliçe sorgulama ve trafik sorgulama işlemleri de yapılabilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulama işlemi, sbm.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Ana sayfada bulunan ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak T.C. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işlemi yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile sorgulama, egm.gov.tr üzerinden gerçekleştirilir. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısına girilir. Ad, soyad, araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile araç plakası sorgulanabilir, araç hakkında bilgi edinilebilir.