Gündem Plaka sorgulama nasıl yapılır? (Araç plaka sorgulama)

Plaka sorgulama nasıl yapılır? (Araç plaka sorgulama)

11.10.2017 - 08:37 | Son Güncellenme:

İkinci el araç alacaklar için plaka sorgulama işlemi önemlidir. Plaka sorgulaması yapılarak aracın borcu olup olmadığı ya da araçta parça değişimi olup olmadığı öğrenilebilir. Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

Plaka sorgulama nasıl yapılır (Araç plaka sorgulama)

Plaka sorgulama işlemi için e-Devlet, SMS, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulama seçenekleri bulunur. Yapılacak olan sorgulama işlemi ile araca ait kaza raporları, trafik cezaları, değişen parça bilgisi ve hasar kayıtları gibi bilgilere erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulaması tüm operatörler üzerinden gerçekleştirilebilir. Yapılacak olan her sorgulama işlemi için 7 Türk Lirası ücret alınır. Araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için ‘’PARCA PLAKA’’ yazılır, 5664’e SMS olarak gönderilir. Örnek olarak; PARCA 34AB12345

‘’DETAY boşluk PLAKA’’ yazılarak da aracın kaskolu ve kaskosuz olduğu gün sayısı, trafiğe çıkış tarihi ve son sahiplik süresi bilgilerine ulaşılabilir. Plaka değişmiş olsa bile sorgulama sonucunda araç hasar geçmişi görüntülenebilir. Bu sorgulamalar dışında SMS ile poliçe sorgulama, trafik sorgulama, araç detay sorgulama, kasko sigorta durumu sorgulaması da yapılabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet ile sorgulama yapılabilmesi için, sisteme turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılması gerekir. Sisteme giriş için; T.C. kimlik kartı, e-Devlet şifresi, mobil imza, e-imza ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. Bu seçeneklerden birisiyle e-Devlet’e girildikten sonra ekranın sol kısmındaki menüden e-Hizmetler bağlantısı açılır. Açılan bağlantıda yer alan kurumlar içerisinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısına girilir. Ardından ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı ile araç plakası sorgulanabilir. Sorgulama sonucunda aracın rengi, modeli, markası, sahip belge tarihi ve tescil birimi gibi bilgilere ulaşılabilir. Bunlar dışında hak mahrumiyeti ve aracın çalıntı olup olmadığı da görülebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç sorgulama için, internet sitesine girilir. ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı açılır. Açılan sayfadan araç plakası ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler yazılarak araç plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden araç plaka sorgulama işlemi için, egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Ad, soyad, doğum tarihi ve T.C. kimlik numarası bilgileri eksiksiz olarak yazılır. Yapılan araç plaka sorgulama işlemi ile son bir yıla ait trafik cezalarına erişim sağlanabilir.