Ankara PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLDÜ

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLDÜ

17.11.2014 - 14:41 | Son Güncellenme:

.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLDÜ

İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Ülkemizin 12 yıllık demokratikleşme ve normalleşme birikimi üzerine inşa edilen çözüm sürecinin nihai hedefi, terörün tamamen sona erdirilmesi, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve Türkiye’nin ileri demokrasi hedefine ulaşmasıdır" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Kurumu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 2015 bütçeleri, 2013 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ve Sayıştay raporları görüşüldü. İçişleri Bakanı Ala yaptığı sunumda, İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin her köşesinde güvenlik ve huzurun sağlanmasını, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini özgür ve rahat bir ortamda kullanılmasının teminat altına alınması gibi devletin varlık sebebi olan görevleri yerine getirdiğini söyledi. Ala, 2015-2019 dönemini kapsayan Strateji Planı’nda 5 amacın belirlendiğini söyleyerek, "İç güvenlik, göç ve sınır yönetimi hizmetlerinin insan hakları çerçevesinde etkinleştirilmesi ile güven ve huzur ortamını sağlamak, mülki ve mahalli idarelerin sunduğu hizmetlerde hız ve kaliteyi artırmak, sivil toplum faaliyetlerini desteklemek, hizmet sunumunda bilgi teknolojilerini etkin, verimli ve güvenli olarak kullanmak, bakanlık hizmetlerinde hız ve kaliteyi artırmaktır" ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik hizmetlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile yürütüldüğünü kaydeden Bakan Ala, "Bugün itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 270 bin 782, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 195 bin 451 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 5 bin 725 personel görev yapmaktadır. Ülkemizin alan olarak yüzde 93’ü jandarma görev ve sorumluluk bölgesinde, yüzde 7’si ise polis görev ve sorumluluk bölgesindedir. Toplam nüfusun yüzde 86’sı polis, yüzde 14’ü ise jandarma bölgesinde yaşamaktadır" şeklinde konuştu.
Bakan Ala şunları kaydetti:
"2013 yılında tedarik edilen 131 adet yeni nesil zırhlı araç hizmete alınmıştır. 217 adet hafif zırhlı Cobra aracının tedarik işlemleri devam etmekte olup, 72 adedinin 2014 Aralık ayına kadar teslim alınması planlanmaktadır. Bu araçlardan 145’i ise 2015-2016 yıllarına sari olarak tedarik edilecektir. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen Mayına Karşı Korumalı Taktik Tekerlekli Araç (Kirpi) Projesi kapsamında 2014 yılında tedarik edilen 55 adet Kirpi aracının tamamı teslim alınarak, kullanılmaya başlanmıştır. Böylece, jandarma hizmetlerinde kullanılan Kirpi aracı sayısı 80’e ulaşmıştır. 19 adet TOMA aracından tedarik işlemleri tamamlanan 4 adedi jandarmanın kullanımına sunulmuş, 15 adedinin ise 2014 Aralık ayında teslim alınması planlanmıştır." Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde terörden zarar gören vatandaşların zararlarının karşılandığını ifade eden Bakan Ala, "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2014 Ekim ayı sonuna kadar Zarar Tespit Komisyonlarına toplam 364 bin 156 başvuru yapılmış, bu başvuruların 339 bin 169 adedi sonuçlandırılmıştır. Bugüne kadar terörden zarar gören vatandaşlarımıza toplam 3 milyar 283 milyon 698 bin TL ödenmiştir. 2014 yılı bütçesinden bu amaçla tahsis edilen 50 milyon TL ödeneğin tamamı ilgililere ödenmiştir. Valiliklerin talepleri doğrultusunda 2014 yılı bütçesine 20 milyon TL ek ödenek aktarılmıştır. 2015 yılında ise bu amaçla 75 milyon TL ödenek kullanımı öngörülmektedir" diye konuştu.
Türkiye’nin yıllardır mücadele ettiği en önemli güvenlik sorununun başında ’terörizm’in geldiğini vurgulayan Bakan Ala, şunları kaydetti:
"Ülkemizdeki huzur ve güven ortamını sürdürmek, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejiler geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere hükümetlerimiz döneminde kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı terörle mücadeleye yönelik çalışmalarına devam etmektedir. Ülkemizin 12 yıllık demokratikleşme ve normalleşme birikimi üzerine inşa edilen çözüm sürecinin nihai hedefi, terörün tamamen sona erdirilmesi, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve Türkiye’nin ileri demokrasi hedefine ulaşmasıdır."
Bakan Ala, "31 Ekim 2014 tarihi itibariyle ülkemizde bulunan Suriyelilerin tahmini sayısı 1 milyon 617 bin 110’dur. Bunların 1 milyon 17 bin 183’ünün biyometrik kayıtları yapılmıştır" dedi.
İçişleri Bakanı Ala, konuşması sırasınca MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın yanında getirdiği kaçak sigaraları göstererek, "Bu sigaralar Bakanlığınız 200 metre yakınından alındı" şeklindeki sözleri üzerine, "Siz satılmayanlara bakın. Ben Türkiye’deki genel politikalardan bahsediyorum" ifadelerini kullandı.