Gündem PlayStation’ın 20. zafer yılı

PlayStation’ın 20. zafer yılı

22.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

20 yıl öncesinin renkleriyle üretilen ve piyasaya çıkmayan 20’nci yıla özel PlayStation 4’e dünyada 12 bin 300 şanslı kişi sahip olacak

PlayStation’ın  20. zafer yılı

1985 ya da 86’ydı. Sokaklarda tek başıma dolaşabilecek yaşta ama yine de küçük bir çocuktum. Öyle bir günde Nişantaşı’nda bugün girişinde McDonalds’ın olduğu sokakta yeni açılmış bir mağaza hemen yörüngesine çekti. Daha önce görmediğim bir “zımbırtı”nın bağlı olduğu 31 ekran siyah-beyaz televizyonların önünde duran akranlarım yanlarında koca adamlar daha sonra adının joystick olduğunu öğrendiğim aletlerle oyun oynuyordu. Mağazanın tabelasında TEPUM yazıyordu. Şirket, Sinclair bilgisayarlarını Türkiye’ye getirmiş, tanıtımını yapıyordu.
Nereden nereye...
Sıra bana geldi; Spectrum 48K’ya yüklü Jet-Pac oyunuyla, “eşek kadar adam” olduğum bugüne uzanan oyunculuk maceram başladı. Teyp, kaset, kafa ayarıyla yüklenen 48 kilobayt’lık oyunlardan bir sinema filminin içindeymiş hissi veren, hacmi 20, 30, 50 gigabayt’ları bulan oyunlara geldik.
Oyunculuğum mesleğimde de bir unsur haline geldi. 1996’dan beri çalıştığım Milliyet, Türkiye’de oyun haberlerine birinci sayfası dahil yer veren ilk gazete oldu. Ekonomik boyutu Hollywood’u katlayan bir sektörün görmezden gelinemeyeceğine ikna etmiştim yöneticilerimi.
Bu satırlarıysa PlayStation’ın 20’nci yılı şerefine üretilen özel tasarım PlayStation 4’e sahip Türkiye’deki bir avuç insandan biri olmanın verdiği coşkuyla tuşluyorum.
Sony’nin orijinal PlayStation’ı bizlerle tanıştırmasının 20. yıldönümü anısına tasarladığı PS 4 20. Yıl Sürümü PlayStation’ın çıkış tarihi olan 3 Aralık’ı (1994) temsilen sadece 12 bin 300 adet üretildi. Bu özel sürümde PS4’ten teknik bir fark yok. Ancak konsol ve yanındaki tüm aksesuarlar “Orijinal Gri” ve özel bir hatıra kutusunda paketlenmiş şekilde sunuluyor.
Her 20. Yıl Sürümü PS4 sisteminin ön tarafının sağ alt köşesinde, üzerinde 1 ila 12.300 aralığında farklı bir sayı yazılı birer plaka bulunuyor. Bu numara, şanslı PS4 sahiplerine, konsolun bu sürümünün dünyadaki tek örneğinin kendilerinde bulunduğunu hatırlatıyor. Bendeki PS4’ün numarası 2916.
Bu konsol kıdemli PS’çiler için nostaljik bir deneyim. Piyasaya çıkan bir ürün de değil. Bir kısmı sivil toplum kuruluşlarına bağışlandı; 12 adedi Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Acun Ilıcalı, Güntekin Onay, Özge Özpirinçci, Sarp Apak gibi PlayStation fanatiği ünlü isimlere hediye edildi.

Haberin Devamı

Morpheus 2016’da

Vizör tarzı başa takılan bir ekrana sahip olan Morpheus, oyuncunun gözlerinin önünde bir sanal gerçeklik deneyimi sağlamak üzere, PlayStation Camera’yla birlikte çalışıyor. Camera ve başa takılan birime entegre eylemsizlik sensörleri, oyuncu başını döndürürken başın yönelimi ve hareketini doğru şekilde takip ediyor; sanal dünyanın görüntüsü de gerçek zamanlı olarak dönüyor. Bu sistemi destekleyen oyunlarda, oyuncu PlayStation Move’u kılıç gibi bir nesne olarak da kullanabiliyor. Morpheus, oyuncunun sanal dünya içinde kılıcı ile düşmanlarına karşı fiziksel olarak savaştığı hissini yaşayabilmesini sağlamak için, elleri ve kılıcı oyun içinde de gösteriyor. Morpheus’un 2016’nın ilk yarısında piyasaya çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkçe içerik artıyor

Türkiye’de 26 milyon kişi, konsol, bilgisayar veya cepte oyun oynuyor. Ülkedeki toplam konsol sayısı 1.1 milyon. PlayStation’ın pazar payıysa yüzde 85. 175 bin hanede PSP, 150 bin hanede PS2, 25 bin hanede PS Vita, 600 bin hanede PS3, 100 bin hanede PS4 var.
Bizzat Sony tarafından geliştirilen yeni oyunların bir kısmı, Türkçe altyazılı veya dublajlı olarak sunuluyor. Şu an toplam 35 Türkçe PlayStation oyunu var. “Uncharted 3: Drake’s Deception”ın seslendirmesinde Okan Yalabık, Ceyda Düvenci, Ege Aydan, Dolunay Soysert gibi isimlerle çalışılması Sony’nin Türkçe içeriğe verdiği önemin en büyük kanıtı.
PS4’ün dünya çapındaki satış rakamıysa mart itibariyle 20 milyonu geçti.

PlayStation’ın  20. zafer yılı

The Witcher 3 Wild Hunt PS4’te heyecanla beklenen oyunlardan.

PlayStation’ın  20. zafer yılı

Can Bonomo, Güntekin Onay, PS4 20. Yıl Sürümü’ne sahip 12 kişiden.

PS Plus ne getiriyor?
PS Plus üyeleri de her ay üye oldukları sürece kendilerine ait olacak iki PS4, PS3 PS Vita oyununu indirebiliyor, özel indirimlerden faydalanabiliyor, bulut depolamaya özel erişim sağlayabiliyor. Yılbaşı itibarıyla PS Plus abonelerinin sayısı 11 milyon.

Yalnızca oyun değil
PS4 yalnızca bir oyun konsolu değil. YouTube, MUBI, FilmBox Live, Daily Motion gibi uygulamalarla PS4, bir medya üssü işlevi görüyor. Müzik arşivinizi de PS4 üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Yalnızca SHARE düğmesine basarak oynarken başkalarına izletmek, kontrolü onlara devretmek ya da yerel çok oyunculu bir oyunda birlikte oynamak mümkün.