Ebeveyn Polen alerjisi olanlar da spor yapmalı

Polen alerjisi olanlar da spor yapmalı

25.05.2015 - 15:18 | Son Güncellenme:

Siz de çocuklarınızı spora teşvik edin, siz de Olimpik anne olun.

Polen alerjisi olanlar da spor yapmalı

Bahar ayı gelince herkesin içinde enerji oluyor. Enerji olunca da kendimizi açık havalara atıyoruz ve kimimiz tenis oynuyor kimimiz yürüyüş yapıyor. Polen alerjisi olanlar için ise bahar ayı kabus olabiliyor. Polen alerjisi olanlar da spor yapabilir ancak bazı tedbirleri de elden bırakmamak lazım.

Haberin Devamı

Polen alerjisi olanlarda bahar aylarında öksürük, nezle, hapşırma gibi belirtiler oluyor. Bu nedenle de polen alerjisi olanlar açık havaya fazla çıkmak istemiyor. Spor yapmak aslında alerjik hastalıklara karşı vücudumuzun direncini artırıyor.

Fazla kilo da alerjiye enden olan bazı maddeler salarak alerjik hastalıkları artırabiliyor. Bu nedenle fazla kilo almamak gerekiyor. Bunun için de spor yapmak lazım.

Polen alerjisi olanlar polenlerin yoğun olduğu dönemlerde açık havada spor yapmasalar daha iyi olur. Özellikle havanın en sıcak olduğu öğlen saatlerinde polen en fazla olur. Bu nedenle havanın sıcaklığının azaldığı saatlerde spor yamak daha iyi olabilir.

Güneş gözlüğü mutlaka takmak gerekir. Çünkü güneş gözlüğü polenlerin göze yapışmasını engeller. Ağız yerine burundan nefes alıp vermek gerekir. Burun kılları polenleri tutarak filtre görevi görür.

Haberin Devamı

Polen alerjisi olanlar için havanın sıcak olduğu dönemlerde yüzme sporu daha iyi olabilir. Ancak önlemler alarak tüm sporlar yapılabilir.

Polen alerjisinin tipi de önemli. Örneğin ağaç poleni alerjisi olanlar için tehlike Mart ayı ile Haziran ayı arasında olur. Haziran ayı sonrasında ağaç polenleri sorun yaratmaz. Çimen polenine alerjisi olanlar da Mayıs ayı ile Temmuz ayı arasında daha dikkatli olmalıdır. Bu nedenle hangi polenin hangi aylarda arttığı bilinirse ona önlemler alınabilir.

Polen alerjisi olanlar polenlerin yoğun olduğu dönemlerde eve gelince kıyafetleri değiştirmeli ve duş almalıdır. Çünkü polenler kıyafetleri yapışır. Ayakkabılar da evin dışında çıkarılmalıdır.

Polen alerjisi yoğun olanlar için de alerji aşısı tavsiye edilebilir. 18 yaşına kadar çocuklar için çocuk alerji uzmanları ve 18 yaşından büyükler için yetişkin alerji uzmanlarının değerlendirmesiyle ve gerekli görmesiyle kişiye özel alerji aşıları hazırlanarak polen alerjisinden kurtulmak mümkün olabilir.

Sonuç olarak;

-Polen alerjisi olanlar spor yapmalıdır.

-Tercihen yüzme sporu yapmalıdır ancak polenlerin yoğun olmadığı saat ve günlerde burundan nefes alarak ve güneş gözlüğü kullanarak spor yapmaları tavsiye edilir,

Haberin Devamı

-Akşamları eve gelince kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalıdır,

-Polenlerin yoğun olduğu saatlerde açık havada kalınıyorsa sık sık ağız ve burun su ile yıkanmalıdır,

-Polen alerjisi yoğun olanlar için de alerji aşıları çözüm olabilir. .

Prof. Dr. Ahmet Akçay

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve Astım Uzmanı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı

www.ahmetakcay.com