Gündem Polis akademilerinin içi ‘boşaltılıyor’

Polis akademilerinin içi ‘boşaltılıyor’

14.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birçok kanunda değişiklik öngören ‘iç güvenlik paketi’ emniyet teşkilatının yapısıyla ilgili de önemli düzenlemeler içeriyor...

Polis akademilerinin  içi ‘boşaltılıyor’

Kamuoyunda tartışmalara yol açan İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı “iç güvenlik paketi”ne ilişkin yasa taslağı tamamlandı. Birçok kanunda değişiklik öngören ve Meclise sevk edilmesi beklenen taslak özetle şu düzenlemeleri içeriyor:
* 2. sınıf emniyet müdürleri büyük ilçelerde, ilçe emniyet müdürü olarak görevlendirilebilecek. Rütbelerde bekleme süreleri değiştirilecek.
* Her rütbede yer alacak amir sayısı ve oranı belirlenecek. Terfilerde yazılı ve sözlü sınav şartı getirilecek.
* Cezaları nedeniyle terfi ettirilemeyen 4, 3 ve 2’nci sınıf emniyet müdürleri belli bir süre sonra emekliliğe sevk edilecek.
* 1. sınıf emniyet müdürlerine özlük hakları saklı kalmak kaydıyla kadrosuzluk nedeniyle emeklilik sistemi getirilecek. Bu kapsamda mevcut 1. sınıf emniyet müdürlerinin üçte ikisi emekliye sevk edilecek.
* Teknik ve mali hizmetler veren daire başkanlıklarına emniyet hizmetleri sınıfı dışından personel atanabilecek.
* Polis kolejleri kapatılacak. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara aktarılacak.
* Güvenlik bilimleri fakültesi kapatılacak ve polis amir eğitim merkezine dönüştürülecek.
* Polis akademilerindeki personelin görevine son verilecek. Buradaki öğretim üyeleri YÖK’e yönlendirilecek, öğrenciler ise YÖK’ün uygun gördüğü üniversitelerin iktisadi idari bilimler fakültelerine yerleştirilecek.
* Polis eğitim merkezi müdürlerinin maaşları artırılacak. Polis amirleri eğitim merkezi müdürü, polis meslek yüksek okulu müdürü, polis meslek eğitim merkezi müdürü, polis eğitim merkezi müdürü, polis moral eğitim merkezi müdürüne il emniyet müdürü maaşı ödenecek.
* Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı kaldırılacak.

Haberin Devamı

Eylemci cezaları artıyor

* Terör örgütü propagandasına dönüştürülen gösterilerde yüzünü kapatan kişilerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotofkokteyli ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezalar arttırılıyor.
* Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silah, taş, sopa, sapan, emir bilye, havai fişek, yakıcı, yaralayıcı ve benzeri maddelerle katılanlara verilecek cezalar artırılıyor. Mevcut kanunda 6 ay ile 3 yıl arası değişen cezalar, 2,5 ile 4 yıl arası olacak.

Molotof silah sayılacak

* Taslağa göre, molotofkokteyli de silah sayılacak.
* Suçun önlenmesi, faillerin yakalanması, kişilerin hayatına veya topluma yönelik tehlikenin önlenmesi amacıyla, durdurulan kişinin üstü, eşyası ve aracının, kolluk amirinin emriyle aranmasına, amirin arama emrinin 24 saat içinde hakim onayına sunulması kaydıyla imkan tanınınıyor.

Haberin Devamı

Dinlemede 48 saat

* Önleme dinlemelerinde hakim 24 saat yerine 48 saatte karar verebilecek. Dinleme kararının Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesince verilmesi ve önleme dinlemelerinin en az yılda bir kez denetlenmesi öngörülüyor. Dinleme faaliyetleri Başbakanlık Teftiş Kurulu denetimine de açılacak.
* Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na yönelik düzenlemelerle adres değişikliği ve pasaport hizmetlerinde yenilik getiren düzenlemelerin de yer aldığı pakette bonzai kullanan ve ticaretini yapanların eroin, kokain kullanımı ve ticareti yapanlar gibi cezalandırılması da öngörülüyor.

Yazarlar