Gündem Polis geçit vermedi

Polis geçit vermedi

02.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da en sert müdahale sendika ve partilerin toplandığı Barbaros Meydanı’nda yaşandı. Milletvekilleri ve sendika temsilcileri Taksim’e çıkmak isteyince polisler tazyikli su ve biber gazıyla grupları dağıttı

Polis geçit vermedi

Bu sene toplanmanın merkezi haline gelen Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda ise İstanbul Valiliği ile Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen sendikalar, odalar ve partiler arasındaki görüşmelerde uzlaşmaya varılamayınca, polis müdahalede bulundu. Barbaros Bulvarı’ndaki kalabalık müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı, müdahale ara sokaklarda da devam etti.
SERT MÜDAHALE
- Beşiktaş Barbaros Bulvarı bu sene İstanbul’da Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen grupların toplanma noktası oldu. Önceki senelerde binasında toplanarak Şişli’den hareket eden DİSK üyeleri bu sene binalarındaki tadilat nedeniyle toplanma alanı olarak Barbaros Bulvarı’nı seçti.
- DİSK, KESK, Genel İş, Birleşik Metal İş, TTB, TMMOB ile CHP ve HDP’li bazı milletvekilleri işçilerle birlikte Taksim Meydanı’na çıkmak için Beşiktaş’ta kortej oluşturdu. Polis ise grubun karşı tarafında barikat kurdu. Bir süre burada bekleyişini sürdüren grup zaman zaman halay çekti. Kortejde yer alan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen aralıklarla polislerin yanına giderek, TEM Şube Müdürü Mustafa Çalışkan’la görüştü ve yolun açılmasını istedi. Görüşmeler sonucunda polis, “300 kişi Taksim’e çıksın, geri kalanlar burada miting yapsın” dedi. Fakat kortejdekiler toplu olarak Taksim’e çıkmayı istediklerini belirterek bu teklifi kabul etmedi. Görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından polis gruba TOMA, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık küçük gruplar halinde ara sokaklara dağıldı.
- HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sabahat Tuncel gazdan yoğun şekilde etkilendi.
- Arbede sırasında grubun taşıdığı, üzerinde kırmızı ve beyaz güllerle “1 Mayıs” yazılı çelenk de parçalandı. Parçalanan çelengi yoldan atmak isteyen bir polis ayağıyla çelengi ezdi.
- Polisin, CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı binası önünde bekleyen bir gruba yönelik “Beşiktaş’a zarar veren grup, açıklamanızı yapın dağılın” şeklindeki anonsu, CHP’li milletvekillerini sinirlendirdi. Anons üzerine CHP İlçe Başkanlığı binasından çıkarak anonsun yapıldığı yere doğru yönelen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, öfkeli bir şekilde bağırarak, “Bana gelin! Sizin halkınız bunlar vicdansızlar, taciz ediyorsunuz” diye tepki gösterdi. Polisin bulunduğu noktaya doğru ilerleyen Erdoğdu’nun cama vurması sonucu kanayan eli dikkat çekti. Erdoğdu’nun tepkisine rağmen, polis ilçe binasının girişinde bulunan grubun olduğu yere doğru biber gazı ve gaz kapsülü sıkarak müdahale etti.
- Bir genç ise olaylar sırasında bir otopark görevlisi tarafından bıçaklanarak yaralandı.