Adana Polis, paha biçilmez tarihi eser ele geçirdi

Polis, paha biçilmez tarihi eser ele geçirdi

25.09.2014 - 10:54 | Son Güncellenme:

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaptığı operasyonda, paha biçilemez iki heykel ele geçirdi.

Polis, paha biçilmez tarihi eser ele geçirdi

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaptığı operasyonda, paha biçilemez iki heykel ele geçirdi.
Adana Emniyet Müdürlüğü, uyuşturucu mücadele ile çalışma kapsamında operasyonlara ara vermeden devam ediyor. Dün yapılan operasyona katılan Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir otomobilden şüphelenip yapılan aramada koç başlı mezar taşı ve Roma dönemine ait heykel ele geçirdi. Polis tarihi eserleri Adana Müzesi’ne teslim ederken iki kişi hakkında adli işlem başlattı. Tarihi eserler müzede sergilenmeye başlandı. Kaçakçıların tarihi eserleri Hatay’dan getirip Antalya’ya götüreceği öğrenildi.

Haberin Devamı

"KOÇBAŞLI MEZAR TAŞI MÜZEMİZDE İLK OLDU"

Adana Müzesinde görevli Arkeolog Tülay Ünlü, emniyet tarafından kendilerine dün iki taş heykel getirildiğini belirterek, "Biri koçbaşlı mezar taşı diğeri de Roma dönemine ait erkek heykeli. Mezartaşı bu bölgenin malzemesi değil, özellikle Erzurum, Tunceli, Bitlis yöresine ait malzemelere benziyor. Muhtemelen kaçakçılar o taraftan getirip Adana üzerinden satmaya götürecekti. Bizim müzenin de ilk örneği oldu. Diğeri de giysili bir erkek heykeli. Bunlar bir bilimsel bir kazı malzemesi olmadığı için bunların hepsi birlikte değerlendiriliyor. Bu heykel tapınağa ait bir heykel mi, başka bir mimari ögeye ait bir heykel mi? Biz bunu bilmiyoruz bu nedenle heykelleri daha sonra bilimsel bir değerlendirmeyle hocaların yardımıyla incelenecek bundan sonra detaylı bir bilgi ortaya çıkacak. Yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait bir eserler gibi görünüyor" dedi.
Ünlü, tarihi eserleri kaçakçıların çok uçuk fiyatlara sattığını bu eserleri de 20 bin ile 60 bin dolar gibi fiyatlara sattıklarını anlatarak, "Şuan tarihi eserlerin fiyatıyla ilgili bir şey söylemek yanlış olur. Buna oluşturulan kurul karar verecek. Ancak bizim için tarihe eserlere paha biçilemez" diye konuştu.