Ekonomi Pomelo, Türkiye'de sadece Antalya'da yetişiyor

Pomelo, Türkiye'de sadece Antalya'da yetişiyor

21.03.2017 - 11:47 | Son Güncellenme:

Hindistan'da çocukların futbol topu olarak kullandığı "Çin Greyfurdu" olarak bilinen Pomelo Türkiye'de sadece Antalya'da yetişiyor. 2 kilogram ağırlığındaki bu meyve yüksek oranda C vitamini de içeriyor

Pomelo, Türkiyede sadece Antalyada yetişiyor

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), 'Çin greyfurdu' olarak da adlandırılan ve her biri 2 kiloya yakın ağırlığa ulaşan 'pomelo' meyvesini yetiştiriyor.

Haberin Devamı

Antalya'da meyve, sebze ve tıbbi ve aromatik bitkiler ile endemik türlerin geliştirilmesi, yerli ıslahın üretilmesi alanında yüzlerce çeşit üretime sahip BATEM'in bahçesinde meyve veren 'pomelo', C vitamini deposu.

Ancak Türkiye'de çok az düzeyde üretim olduğu için satışı yapılmıyor.

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, İngilizcede 'şadok' olarak da adlandırılan pomelo meyvelerinin çapının 15-20 santimetreyi bulabildiğini belirtti.

Pomelonun ekşi, acımsı tadı nedeniyle pek yenilmeyip hamur işleri, çikolatalar, marmelat veya yemek ve soslarda kullanıldığını kaydeden Abdullah Ünlü, şöyle dedi:

Pomelo tad olarak tatlı greyfurt meyvesine benzer. Zaten greyfurt portakal ile pomelonun doğal bir melezidir. Bununla birlikte pomelo, sadece greyfurt değil, bilinen portakalın da atalarından biri.

Haberin Devamı

Zira portakalın pomelo ile mandalinanın melezi olduğu sanılmaktadır. Pomelo diğer turunçgillerin aksine asiditesi en az olan turunçgillerden biri. Kalın bir kabuğa sahip. Bu kabuğun altında yenilebilir, tatlı düşük asitli portakal şeklinde meyve dilimleri bulunmaktadır.

FUTBOL TOPU DİYE OYNANIYOR

Ünlü, Güney Asya ve ABD'de özellikle Kaliforniya'da sıkça yetiştirilen ve satılıp yenilen bir tür olduğunu söylüyor.

Ünlü, "Greyfurda göre daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ancak Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerde meyvenin kabuğundan ayıklanmasındaki zahmet nedeniyle pek fazla yenmemekte, yetiştirilmemektedir. Hindistan'ın Assam eyaleti gibi yerlerinde ise tuz ve biber ile öğle yemeklerinde yenmektedir.

Kırsal kesimlerde çocukların meyveleri ile futbol topu gibi oynadıkları görülmektedir" dedi.

POMELO NEDİR?

Çin greyfurdu diye de bilinen pomelo (Latince: Citrus maxima) sedef otugiller ailesinin alt oymaklarından Turunçgillere bağlı citrus cinsinin bir türü olan ağaca ve meyvesine verilen addır. Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür. Meyvelerinin çapı 15–25 cm'i bulabileceği gibi. Ağırlıkları 2 kilograma kadar çıkabilir. Jeruk Bali, lusho fruit, ya da jabong, pompelmous ya da Tamil lehçesinde pampa limasu, Pompous limonu bilinen diğer adlarıdır.