Siyaset Pompeo Ankara’da destek sözü verdi

Pompeo Ankara’da destek sözü verdi

18.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, gazeteci Kaşıkçı olayıyla ilgili Suudi Arabistan ziyaretinin ardından geldiği Ankara’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla görüştü. Pompeo, Kaşıkçı soruşturması için her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.

Pompeo Ankara’da destek sözü verdi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili Kral Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmek için gittiği Suudi Arabistan’ın ardından dün Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pompeo’yu Moldova’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’ndaki Şeref Salonu’nda kabul etti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı. Erdoğan ile Pompeo’nun görüşmesi 35 dakika sürdü. Kabulün ardından Bakan Çavuşoğlu ile Pompeo’nun görüşmesi de yaklaşık 40 dakika sürdü. Pompeo daha sonra Esenboğa havalimanındaki uçağına binerek Türkiye’den ayrıldı.

Haberin Devamı

Trump’ın mesajı

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, görüşmelerde, Kaşıkçı olayının, Menbiç konusunun, FETÖ ve PKK ile mücadele dahil ikili ilişkilerdeki mevcut konuların hepsinin ele alındığını açıkladı. Çavuşoğlu, Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili son gelişmelere dair bir soru üzerine, “Pompeo yaptığı görüşmelerde Trump’ın mesajlarını ilettiğini söyledi. Bu konudaki kaygılarını ve her şeyin tüm netliğiyle açıklığa kavuşturulması gerektiği mesajını verdiğini söyledi” diye konuştu. Gazetelerde çıkan haberlere göre yorum yapmayacaklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Başsavcılık yoğun bir soruşturma yürütüyor. İstihbarat ve emniyetimizin yaptığı çalışmalar var. Hepsi bir neticeye vardıktan sonra ancak somut bilgi verebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

‘Saygısızca davrandı’

Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’nin Türkiye’den ayrılmasına ilişkin soruya, “Başkonsolos ülkesine gidebilir. Kendisi sınır dışı edilmiş değil. Ama Kaşıkçı’nın kaybolmasından sonra bazı yaklaşımları tabii ki tepki topladı. Özellikle dalga geçer gibi dolapları açıp da, ‘bak işte burada yok’ demesi, saygısızca davranması doğru bir yaklaşım değildi. Başkonsolosla ilgili kararı Suudiler verecek” yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert da görüşmelere dair açıklama yaptı. Pompeo’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Kaşıkçı soruşturması için her türlü yardıma hazır olduklarını ve destek sözü verdiğini söylediğini kaydetti.

Menbiç’i biz temizleriz

Menbiç’e ilişkin son durumun da ele alındığını belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yol haritasının 4 Haziran’da onaylandığını hatırlatarak, “Bir gecikme olduğunu kendileri de kabul ediyorlar. Sahadaki çalışmalarda gecikme olabilir ama bunun savsaklanmaması ve sahada çalışan askerlerin bir direncin olmaması gerek. Şu anda ortak eğitim programı başladı. Ortak devriyenin de bir an önce başlaması gerekiyor” dedi. Çavuşoğlu, YPG ve PKK’lıların Menbiç’ten temizlenmesi gerektiğinin altını çizerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, “Sizin burada zorluklarınız varsa Türkiye olarak biz buradan bu teröristleri temizleriz, hem de kolay temizleriz” mesajını verdiğini aktardı. Mevkidaşı ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile detaylı şekilde ne yapacaklarını konuştuklarını anlatan Çavuşoğlu, “Bu konuda çok kararlı olduğumuzu ve yol haritasının uygulanmasını gerektiğini bir kere daha ABD tarafına net bir şekilde söyledik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Trump görüntü ve ses kaydı istedi

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da basın mensuplarının Kaşıkçı hakkındaki sorularını yanıtladı. Trump, “Türkiye hükümeti ses ve görüntü bilgileri olduğunu söylüyor” şeklindeki bir soruya, “Eğer varsa (bu bilgileri) biz talep ettik” diye karşılık verdi. “Ses ve görüntü kayıtları varsa şaşırır mısınız?” sorusuna ise, “Hayır. Emin değilim olup olmadığına ama muhtemelen var. Mike Pompeo geri döndüğü zaman kendisinden kapsamlı bir rapor alacağım” diye yanıt verdi. Trump, ayrıca “Kaşıkçı’ya ne olduğunu muhtemelen hafta bitmeden öğreneceğiz” dedi.

Rusya’dan ABD’ye Suriye tepkisi

Haberin Devamı

Rusya, ABD’nin Suriye’deki faaliyetlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Başkent Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin, Kürt müttefikleriyle Suriye’nin kuzeydoğusunda ‘devlet benzeri’ bir yapı kurmaya çalıştığını belirterek, “Rusya bu girişimlerden ötürü endişe duyuyor” dedi. Zaharova, bu tür girişimlerin etkili olmadığını ve yerli nüfus nezdinde tepkilere neden olduğuna işaret etti.

‘Yaptırımlarla ilgili bir karara varırız’

Bakan Çavuşoğlu, ABD’nin Türkiye yaptırımlarıyla ilgili, “Yaptırımlar zaten saçma sapan şeylerdi. Artık ilişkilerimizde yaptırım ya da benzer şeyler olmaması konusunda hemfikiriz” dedi. Türkiye’den ayrıldıktan sonra uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Pompeo ise, yaptırımlara ilişkin, “Yakında bir karara varacağız. (Türkiye’ye yaptırımlar) Onların şu anda kaldırılmasının bir mantığı var fakat henüz nihai karar verilmedi. Bu konu hakkında Başkan ile görüşmem lazım” şeklinde konuştu.

‘Türkiye sözünden vazgeçmedi’

Haberin Devamı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, dünkü Türkiye ziyaretiyle ilgili Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bir açıklama yaptı. Temaslarında Suriye’deki son durumu ele alan görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Jeffrey, “Türkiye ile Suriye’de birçok konuda hemfikiriz. Bunlar İran’ın Suriye’den tamamen çekilmesi, çatışmaları hafifletmek ve siyasi süreci yeniden canlandırmak. Türkiye çeşitli diplomatik ve askeri adımlar atarak sözünden vazgeçmeyeceğini gösterdi. Bu çok önemliydi” dedi.