Dünya Portekiz ve İspanya'daki orman yangınlarında en az 31 ölü

Portekiz ve İspanya'daki orman yangınlarında en az 31 ölü

16.10.2017 - 15:04 | Son Güncellenme:

Hafta sonunda yükselen alevler durdurulamıyor, iki ülkede yüzlerce noktada çıkan yangınlar 30 dereceyi bulan hava sıcaklığı ve rüzgarla yayılıyor.

Portekiz ve İspanyadaki orman yangınlarında en az 31 ölü

Portekiz ve İspanya'da başlayan orman yangınları iki ülkede de acil durum ilan edilmesine yol açtı. Binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı, yollar ve okullar kapandı.

Haberin Devamı

Portekiz, ülkenin orta ve kuzey kesimlerde çıkan orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısının 27'yi bulduğunu açıkladı.

Sivil Koruma Kurumu Başkanı Patricia Gaspar, hafta sonunda 500'den fazla noktada çıkan orman yangınlarının özellikle Coimbra, Valença, Serta, Viana do Castelo, Braga, Viseu ve Monçao kentleri yakınlarındaki alanları etkisi altına aldığını söyledi.

Gaspar, 17'si itfaiye ve 6'sı sivil yardım ekibi mensubu olmak üzere 50 kişinin de yaralandığını, bunlardan 15'inin sağlık durumunun ciddi olduğunu bildirdi.

Alevler halen 108 yerde aktif durumda, 5 bin itfaiye görevlisi yangınların önünü kesmeye çalışıyor.

30 dereceye varan hava sıcaklığı ile birlikte yüzde 20 oranındaki nem, kuraklık ve rüzgar yangınları söndürmeyi zorlaştırıyor.

Haberin Devamı

Orman yangınlarında kötü bir yıl geçiren Portekiz'de 2017 yılı içerisinde 150 bin hektardan fazla ormanlık alan kül olurken, geçen haziran ayında Pedrogao'daki yangınlarda 64 kişi hayatını kaybetmişti.

Portekiz'in komşusu İspanya da orman yangınlarıyla boğuşuyor. Ülkenin kuzey batısındaki Galisya bölgesindeki yangınlarda da ölenlerin sayısı dörde çıktı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, incelemelerde bulunmak yangın bölgesine gitti. Yerel yönetim yetkilileri 105 noktada devam eden yangınların, yerleşim yerlerini tehdit etmeye devam ettiğini bildiriyor.