Dünya Prangalı sığınmacı içi protesto

Prangalı sığınmacı içi protesto

04.12.2016 - 10:34 | Son Güncellenme:

Suriyeli sığınmacı Ahmed H.'ye verilen cezasının iptal edilmesini isteyen yüzlerce kişi Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de biraraya geldi. Macaristan'da terör suçlamasıyla yargılanan Ahmet H.'nin mahkeme salonuna prangalarla getirilmesi büyük tepki yaratmıştı.

Prangalı sığınmacı içi protesto

Macaristan'da, terör suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilen Suriyeli Ahmed H.'nın serbest bırakılması için Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki protesto gösterisine yüzlerce kişi katıldı. Gösteriye katılan yüzlerce kişi, Blaha Lujza Meydanı'ndan Madach Meydanı'na kadar yürüdü.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği bayrakları taşıyan eylemciler, ''Ahmet'e özgürlük, bugün Ahmet, yarın sen'' sloganları attı.

Geçen yıl eylül ayında Röszke-Horgos sınır kapısında polis ile sığınmacılar arasında çıkan arbede dolayısıyla gözaltına alınan Suriyeli Ahmed H. 30 Kasım'da, ''Arbedede yer alarak sınırı yasa dışı ihlal etmek ve devlet kurumunu zorlamak amacıyla kişiye şiddet uygulayarak terör eylemi gerçekleştirmek'' suçundan dolayı 10 yıl hapse mahkum edilmişti.

Mahkemede, Ahmed H'nin, "polislerden sınır kapısının iki saat içinde açılmaması halinde polisler tarafından kurulan kordonu yıktığı, sınırda toplanan kalabalığa megafon ile seslenip üç kez polislere bazı şeyler attığı ve yasa dışı bir şekilde Macaristan'a girdiği" iddia edilmişti.

Haberin Devamı

"SADECE AİLEME YARDIM ETMEYE ÇALIŞTIM"

Ahmed H. ise, aile fertlerini güvenli ve meşru bir şekilde götürmek istediğini, bunda başarılı olamayınca Macar sınırına geldiğini belirtip, sınır kapısındaki arbedede yer almadığını, sadece aile üyelerine yardım etmeye çalıştığını, terörist olmadığını ve Macar kanunlarını hiçbir zaman ihlal etmek istemediğini söylemişti.

Ömür boyu Macaristan'a giriş yasağı konulan Ahmed H'nin, cezasının üçte ikilik süresini tamamladığı takdirde ancak cezaevinden çıkabileceği açıklanmıştı.

Geçen yıl 16 Eylül'de Macaristan-Sırbistan arasındaki Röszke-Horgos sınır kapısında Macaristan'ın kapıları açması için yüzlerce sığınmacı kapıyı zorlamış, bunun üzerine Macar polisi ile sığınmacılar arasında arbede çıkmıştı. Macar polisinin tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmesi üzerine sığınmacılar da güvenlik güçlerine tahta parçaları, taş ve şişelerle karşılık vermişti.