Pratik lokma tatlısının tarifini denediğinizde aniden gelen tatlı krizlerinizi kolaylıkla yatıştırabileceksiniz.  Halk arasında küre şeklinde bilinen lokma tatlısının asıl adı ‘’saray lokmasıdır’’. Kaynağı Osmanlı Sarayına dayanmakla birlikte lokma tatlısı tarifinin yapımı halk arasında yaygınlaşmıştır. Lokma tatlısı tarifi özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden İzmir Lokması olarak da bilinir. İzmir`de dini öneme sahip günlerde her köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir.  Pratik olkma tatlısının tarifini öğrenmek için sabırsızlanıyorsanız, sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz lokma tatlısının tarifine göz atabilirsiniz. 

Lokma tatlısının tarifi

Malzemeler 

- 2 su bardağı un 
- 1 su bardağı süt tozu (pasta ve hamur işlerinde kullanılandan olacak)
- 1 adet yumurta 
- Yarım çay bardağı sıvı yağ 
- Yarım çay bardağı su
- 1 paket kabartma tozu 
- Yarım çay bardağı toz şeker 
- Şerbet için 
- 3 su bardağı toz şeker 
- 3 su bardağı su 

Kızartmak için;

 

 

- Bolca sıvı yağ 

1.adım: İlk olarak şerbeti hazırlayalım bir tencereye şekeri ve suyu alıp ocağa kaynamaya bırakalım.

2. adım:  5-10 dakika kaynatalım altını kapatmaya yakın yarım limon suyu sıkıp altını kapatıp soğumaya bırakalım. 

3. Adım: Bir kap içine unu süt tozunu ve kabartma tozunu eleyelim.  Daha sonra ayrı bir kap içinde bir adet yumurta sıvıyağ toz şeker ve suyu ilave edip kaşıkla güzelce karıştırıp, un ve süt tozu karışımına ilave edip iyice bir birine yedirelim.

 4. adım: Yumuşak ele yapışan bir hamur olacak hamurun üstünü örtüp yarım 20 dakika dinlendirelim.

5. adım: Hazırladığımız hamurdan cevizden biraz küçük parçalar alıp elimizi yağlayıp küçük yuvarlaklar yapıyoruz.

6. adım:  Derin bir tencereye sıvıyağ konulur ve ocağa alınarak ısıtılır ve ocağın altı kısılır yuvarlak hamurlar yağın içine atılır.

7. adım: Ve çevirerek kızartıp soğuk şerbetin içine atılarak şerbeti çekmesi için bekletilir şerbeti çekince servis yapılır