Gündem Prof. Develi YÖK üyeliğine atandı

Prof. Develi YÖK üyeliğine atandı

27.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine Yunus Emre Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’yi atadı.

Prof. Develi YÖK üyeliğine atandı

Erdoğan, mevcut YÖK üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman’ın da yeniden YÖK üyesi olarak atanmasına karar verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, YÖK üyeliklerine Prof. Dr. Develi ile yeniden Prof. Dr. Şişman’ın Üniversitelerarası Kurulca yapılan seçimlerini, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 6’ncı maddesinin b/5 bendi gereğince onayladığı bildirildi. YÖK üyeliğine atanan Develi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mütevelli heyeti başkanı, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın da mütevelli heyeti üyesi olduğu Yunus Emre Enstitüsü’nün Başkanlığını yapmıştı.
Osmanlı Türkçesi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Develi, Açıköğretim Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü öğrencilerine okutulan “Osmanlı Türkçesi Klavuzu 2” adlı ders kitabında Alevilerden, “Kötü ayin yapan Kızılbaşlar. Allah onları kıyamete kadar aşağılık ve adi etsin” şeklinde bahsetmiş; enstitüde danışman olarak görev yapan, eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, bu sözlerden ötürü enstitüdeki görevinden istifa etmişti. Kula, “Böyle bir anlayışı temsil eden birinin başkan olduğu kurumda adımın danışman olarak geçmesini asla kabul edemem. Bu sözlerden insanlığım adına utanç ve üzüntü duyuyorum. Alevi yurttaşlarımıza söylenen bu aşağılayıcı sözleri kim kabul edebilir?” demişti.