Gündem Prof. Dr. Güzin Yamaner: Şiddetin saklanması insan hakları ihlali

Prof. Dr. Güzin Yamaner: Şiddetin saklanması insan hakları ihlali

23.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzurum’da düzenlenen ’Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi, Koordinasyon ve Farkındalık Çalıştayı’nda konuşan Prof. Dr. Güzin Yamaner, kadınların uğradığı fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete dikkat çekti.

Prof. Dr. Güzin Yamaner: Şiddetin saklanması insan hakları ihlali

Kadınların en fazla yakınındaki erkeğin şiddetine uğradığını bildiren Prof. Dr. Güzin Yamaner, “Geleneksel toplumlarda çok alışkınızdır; ev içinde olanın ev içinde kalması meselesine. Oysa ev içinde olan da mahremiyet kisvesi altında insanların başına gelenin saklanmasıdır. İnsan hakları ihlalidir” dedi. Şiddete uğrayan kadınların birçoğunun yaşadıkları şiddeti ilgili kurumlara ihbar etmediğini vurgulayan Prof. Dr. Yamaner, aile içinde veya başka birlikteliklerde kadına yönelik cinsel şiddetin de mahremiyetten dolayı söylenmediğini anlattı.

Haberin Devamı

Meclis’teki kadın vekillerin sayısının az olmasına da dikkat çeken Prof. Dr. Yamaner, “Uygar bir ülke olmak istiyorsak biz Meclis’teki koltuk sayısını, rakamsal olarak ’yarı yarıya’ diye hayal ediyoruz. Çünkü çok dönüştürücü bir şey olacaktır kadın erkeğin eşit sayıda bir arada olması” dedi.