İstanbul Prof. Dr. Öztürk, Dört Kıtada Çektiği Yaban Fotoğraflarını Metroda Sergileyecek

Prof. Dr. Öztürk, Dört Kıtada Çektiği Yaban Fotoğraflarını Metroda Sergileyecek

02.03.2018 - 16:35 | Son Güncellenme:

.

Prof. Dr. Öztürk, Dört Kıtada Çektiği Yaban Fotoğraflarını Metroda Sergileyecek

Prof. Dr. Gürkan Öztürk’ün Asya, Afrika, Güney Amerika ve Avustralya’da çektiği yaban hayatı fotoğrafları 3-17 Mart tarihlerinde Taksim Metrosunda sergilenenecek. ’Yabana Tanıklık’ adlı serginin yıldızı ise jaguarın timsah avı kareleri.

Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk’ün 15 yıl boyunca çektiği yaban hayatı fotoğrafları vahşi yaşam meraklıları ile buluşuyor. Araştırmacı profesörün 4 kıtada çektiği yaklaşık 40 fotoğraftan oluşan ’Yabana Tanıklık’ başlıklı sergi, 3-17 Mart tarihleri arasında Taksim Metrosu Kültür A.Ş. Sanat Galerisinde ücretsiz olarak gezilebilecek.

1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde henüz hazırlık öğrencisiyken fotoğrafa merak saran Öztürk, yaklaşık 30 yıldır tatillerinde profesyonel fotoğraf makinasını yanından ayırmıyor. Öztürk’ün ’Yabana Tanıklık’ sergisinde dünyanın farklı coğrafyalarından fotoğraflar yer alıyor. Güney Amerika’da Brezilya’dan Pantanal Bölgesi, Afrika’da Kenya’da Masai Mara ve Amboseli bölgeleri ile Tanzanya’dan Serengeti bölgesi ile Malezya ve Avustralya’dan fotoğrafların yer aldığı sergide Türkiye’den de birkaç kare var.

Serginin yıldızı jaguarın timsah avı
Araştırmacı profesörü en çok tatmin eden fotoğrafı olan jaguarın timsahı avladığı sahne serginin de yıldızı. Öztürk, jaguar fotoğrafı çekmek için Brezilya Pantanal’a yaptığı zorlu seyahati şöyle dile getirdi: "Buradan kalkıp saatlerce süren uçuşla Brezilya’ya gittim. Brezilya içinde 4-5 saat daha seyahat ederek Pantanal’a ulaştım. Güzel bir söz var ‘Şans ancak hazırlıklı olanları yakalar.’ Jaguar fotoğrafı çekmek çok zor aslında. Ormanın derinliklerinde yaşıyor ve görülmesi mümkün olan tek zaman Ağustos ve Ekim ayları arası. Jaguarlar bu kurak zamanlarda su içmek için nehir kenarlarına geliyor. Tek şansınız bu. Bana ise büyük bir ödülle av sahnesi yakalamak nasip oldu. Mizansen yapsak her şeyi bu kadar güzel ayarlayamazdık. En güzel ışık, en güzel arka plan, en güzel saat hepsi bir araya geldi ve jaguarın timsahı avladığı sahneyi bu şekilde fotoğrafladım".

"Ağrı Dağı’nda haya ettim, Kilimanjaro’da çektim"
Dr. Öztürk’ün dikkat çeken fotoğraflarından biri de Tanzanya’daki Kilimanjaro Dağı’nda çektiği fillerin yolculuğu kareleri. Yıllar önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görev yaptığı esnada Ağrı Dağı eteklerinde bir koyun sürüsünü fotoğraflayan Öztürk, içinden geçirdiği ‘Bu dağ Kilimanjaro olsa, bu sürü de fillerden oluşsa’ dileğinin birkaç yıl sonra 2010’da gerçekleştiğini anlattı. Öztürk, "Tam sabah güneşi vurmuş. Otlar altın tonu, en güzel renkler. İlerde dağın eteklerinden ormanın içinden bir fil sürüsü çıkageldi. Sürü salına salına bize doğru geldi ve önümüzden geçerken bütün o anlarını büyük bir keyifle fotoğrafladım" dedi.

"7 büyük kediyi fotoğraflamak istiyorum"
Öztürk’ün verdiği bilgiye göre, bu aslında devam eden bir projenin habercisi olan bir sergi. 7 büyük kediyi yaşadıkları ortamda fotoğraflamayı isteyen Öztürk; aslan, kaplan, çita, jaguar, leopar, puma, kar leoparını görüntülemeyi hedefliyor. Aslan, leopar, jaguar ve çitayı doğal ortamlarında fotoğraflayan Öztürk, puma, kar leoparı ve kaplanı görüntülemek için zorlu seyahat planları yapıyor.
Fas, İspanya ve Çin’de de fotoğraf çektiğini bildiren Dr. Öztürk hekim olmasının gözlem yapma yeteneğini geliştirdiğini söyleyerek, "Seyahatlerinden önce kapsamlı bir araştırma yapıyorum. Yaban hayvanlarının beslenme, barınma ve saklanma alışkanlıklarına dair ön bilgi işimi kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.