Ekonomi Projeye özel metro yaptı ilk etabın yarısını sattı

Projeye özel metro yaptı ilk etabın yarısını sattı

23.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

1111 konutluk ilk etabındaki 440 dairenin satışı 1 ay gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilen Vadİstanbul projesi, özel metroya da ev sahipliği yapıyor. Projenin içinden geçmesi planlanan metro, Büyükşehir Belediyesi’nin onayına sunulduktan sonra hayata geçirilecek

Projeye özel metro yaptı ilk etabın yarısını sattı

Artaş Grup, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat ortaklığıyla 1 milyar 500 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen Vadİstanbul projesi Türkiye’nin ilk özel metrosunu da bünyesinde barındırıyor. Vadistanbul’un içinden geçecek ve projeye özel olarak inşa edilecek olan metro, şehrin metro ağına bağlanacak. Metro projesinin hazır olduğunu belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, projeyi Büyükşehir Belediyesi’nin onayına sunacaklarını söyledi.
Projenin tasarımı ve yerleşimi ile dönüşüme örnek bir proje olduğunu vurgulayan Çetinsaya, projenin ilk etabında bulunan 1111 konutun 440 tanesinin kesin satışının 1 buçuk ay gibi bir sürede gerçekleştiğini söyledi. “İstanbul’un Cendere Vadisi artık Vadİstanbul olarak anılacak” diyen Çetinsaya, “Bizim yatırım yaptığımız bölge imalatı abartmayan, yoğunluğu az olan bir bölge. Maslak’ın sorunlarını geride bırakacağız” diye konuştu.

Fransa yolcusu

Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı ise bu sene onur konuğu Türkiye’nin seçildiği her yıl Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen ve dünya gayrimenkul yatırımcılarının buluştuğu MIPIM Fuarı’nda projeyi tanıtacaklarını söyledi. Projede ticari alanların ve konutların sinerji oluşturduğundan bahseden Kavurmacı, “MIPIM için hazırlık yapıyoruz. Dünyanın buluşma noktasında yer alacağız. Türkiye’nin gayrimenkul sektöründeki vizyonunu anlatacağız” dedi. Projenin 1 milyon 100 bin metrekarelik alan üzerinde tasarlanmasının ve imar planlarının 4 yıl sürdüğünü belirten Süleyman Çetinsaya, şunları söyledi: “Projemizi konumlandırıp, tasarlarken Mimarlar Odası ve akademisyenler ile görüştük. Hiçbir kurala uymamazlık yapmadık. Bu tür büyük projelerde sivil toplum örgütleriyle hareket etmek lazım.”

Yüzde 40 prim sözü

Projenin 18 ayda tamamlanacağını ve Kasım 2014’te teslimlere başlanacağını ifade eden Ömer Faruk Kavurmacı, “Yüzde 40 prim sözümüzde duracağız. Teslimler başladığında konut alıcıları yüzde 40 fazlasıyla evlerini satabilecekler” diye konuştu. Projede daire fiyatları 394 bin liradan başlıyor, 1 milyon 882 bin liraya kadar çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Finansman yönetimine dikkat’

İflas erteleme alan firmalarla ilgili görüşlerini açıklayan Süleyman Çetinsaya, devamının gelmemesini temenni ederek, “Meslektaşlarımızın finansman yönetimini iyi yapması gerekiyor” dedi. Projelerin teslim edilememesinden dolayı vatandaşların yaşadığı mağduriyeti gidermek için yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini vurgulayan Çetinsaya, “Vatandaş hayatında belki bir kere tüm varlığını koyarak bir eve sahip olmak istiyor ama buna kavuşamıyor. Sanıyorum önümüzdeki zamanlarda bununla ilgili bir yasa çıkacaktır” diye konuştu.

2 milyar dolar ciro beklentisi
Toplam konut sayısının 3 bin olacağı projede, teras evler, rezidanslar, ofisler, alışveriş caddeleri, kafeler, oteller ile alışveriş merkezlerinin yanı sıra eğlence alanlarına da sahip olacak. 1 milyar 500 milyon lira yatırım bedeliyle hayata geçirilen Vadİstanbul’da ilk etabın maliyeti 300 milyon lira olacak. Projede hedeflenen cironun ise 2 milyar dolar.

Haberin Devamı

‘Faiz oranları çok uygun’
Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinden bu zamana kadar en çok konut kredisi kullanılan dönemde olduğunu söyleyen Çetinsaya, “2004-2005 yılından sonra enflasyon düştüğü için kredi kullanımı arttı. Şu anda faiz oranları çok uygun, daha da düşebilir. Konut alıcıları da bankanın olduğu projeleri tercih etsin, maceraya gerek yok” dedi.

Daireleri 35 bin sterline satınca Kıbrıslı müteahhitler ayaklandı

Kuzey Kıbrıs’ta yerel müteahhitler 70 bin sterline daire satarken, 35 bin sterlinlik evleri gayrimenkul piyasasına sunan Temel Bulut, müteahhitlerden gelen tepki üzerine Kıbrıs kimliğini alamadı ve yatırımlardan vazgeçti

İstanbul’da satışa çıkardığı konut projelerinin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelen Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, Kıbrıs vatandaşlığını alamadığı için buradaki yatırımlarından vazgeçti. Temel Bulut, Kıbrıs’a 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, “Burada herkes 70 bin sterline daire satarken ben 35 bin sterline sattım. Bu duruma Kıbrıslı müteahhitler tepki gösterdi ve bir baskı oluşturdu. Başbakanlığı bastılar ve benim Kıbrıs kimliği almamı engellediler” dedi. Bulut, bu gelişme üzerine Kıbrıs’taki tüm yatırımlarını askıya aldığını belirterek, “Kıbrıs’ta vatandaşlık almadan herhangi bir iş yapamazsınız. Başbakan bana söz vermişti. Kimlik verecekler diye yatırım yaptık ama kimliğimi alamadım” diye konuştu.
Bulut, Kıbrıs’taki ilk yatırımının 900 dairelik Lavinium Evleri olduğunu vurgulayarak, projedeki 480 dairenin inşaatını tamamladıklarını söyledi.

İstanbul’a odaklanacak
Temel Bulut, Kıbrıs defterini kapattıktan sonra tüm ağırlığı İstanbul’daki projelere vereceklerini anlattı. 2012 yılında devam ettirdikleri 2 projelerinin bulunduğunu fakat bu projelerin ruhsatlarının iptal edildiğini dile getiren Bulut, “Ruhsat iptaline rağmen devam et dediler ama daha önceden gelen 3 proje daha vardı. Toplamda 5 proje oldu. Hepsinin inşaatı başladı ama 2 proje, ruhsat iptalleri nedeniyle 7 ay durdu ve teslimler gecikecek. 3 tanesini ise yetiştireceğiz” dedi.
Temel Bulut, şu anda ellerinde 5 projenin bulunduğunu ve bunların inşaatının çokkolay olmadığını anlatarak, “Toplamda 7 bin 800 daire var. 2 yeni proje daha bunlara eklenecek. Şu ana kadar 1 projenin teslimlerini yaptık. Projelendirilen konut sayımız 14 bin konutu bulacak. Toplamda sattığımız daire sayısı ise 4 bini buldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Şu an bir sıkıntımız yok’
Temel Bulut, maliyetleri azaltıp, düşük kar marjlarıyla satış yaptıklarını vurgulayarak, “Daire başına 5-6 bin lira reklam bütçemiz var. Bu fiyatın üzerine çıkmıyoruz. Reklamı çok abartmadan veriyoruz ve reklam paralarını peşin ödüyoruz” dedi.
Bulut, Bulut İnşaat’ın şu an için herhangi bir sıkıntısının olmadığını belirterek, “Yaptığımız satışlar bize yetiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Batıda ‘evin direği’ kadınlar oldu

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre, Doğu’dan Batı’ya gidildikçe kadınların gayrimenkul sahipliği oranının artığı tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde gayrimenkullerin sahiplik oranı üzerinde araştırma yaptı.
Araştırma sonucunda, gayrimenkullerin yaklaşık yüzde 65’ine erkeklerin, yüzde 35’ine kadınların sahip olduğu ortaya çıktı.
Yapılan araştırmada, erkeklerin gayrimenkul sahiplik oranının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha fazla olduğu, Batı’ya gidildikçe kadınların gayrimenkul sahipliği oranında artışlar yaşandığı görüldü.
Veriler doğrultusunda en çok erkeklerin gayrimenkul sahibi olduğu ilin, yüzde 86 ile Hakkari olduğu belirlendi. Hakkari’yi yüzde 82 ile Mardin, yüzde 81 ile Siirt illeri takip etti.
Kadınların en fazla gayrimenkul sahibi olduğu illerin başında da sayı olarak Ankara ve İstanbul, oran olarak ise Bayburt, Yalova ve Çankırı geliyor.

Haberin Devamı

Ankara’daki kadınlar, İstanbul ve İzmir’i geçti

Verilere göre, Ankara’daki 6,5 milyon gayrimenkulün 2 milyon 433 bininin tapusunu kadınlar aldı. İstanbul’da kadınların üzerinde 1 milyon 859 bin gayrimenkul görülürken, İzmir’de bu rakam 1 milyon 142 bin.

MAKETTEN KONUT ALMANIN 8 KRİTİK NOKTASI

Bazı inşaat firmalarının ödeme sıkıntısı nedeniyle iflas erteleme talebinde bulunmaları maketten konut satışını tekrar gündeme getirdi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da, vatandaşların maketten konut alırken çok dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizerek, şu unsurlara dikkat çekiyor:

1 - Kat irtifakına bakın: Konut alırken hiçbir şekilde kat irtifakı tapusu almadan veya noterde satış vaadi sözleşmesi imzalatmadan bir belgeye imza atmayınız. Çünkü tapu geçişi ancak tapu sicili müdürlüğünde yapılacak olup bunu istisna kılan tek husus satış vaadidir.

2 - Tapuya şerh koyun: Satış vaadinde mağdur olmamak için mutlaka satış vaadini tapuya şerh olarak işletin. Şerhin etkisi bu taşınmazı kötü niyetli 3. kişilere satmaya çalışan kişinin engellenmesi ve satın alınması halinde de satın alana karşı ileri sürülebilmesidir.

3- Sözleşmeyi okuyun: Sözleşmeleri madde madde mutlaka okuyun ve kabul etmediğiniz maddeleri ilgili firmaya bildirerek bu maddenin iptalin mutlaka sağlatın. Sözleşmelerde de mülkiyet haklarınız kısıtlayıcı hiçbir maddeyi kabul etmeyin.

4 - Daireyi kontrol edin: Sözleşmelerde size taahhüt edilen dairenin yine noterdeki kat planlarında o daire olup olmadığın mutlaka kontrol edin ve buna göre imza atın.

5- Teminatlara bakın: Satın aldığınız konutta, projeyi yapan firmanın arsa sahibine bu proje ile ilgili hangi taahhütleri verdiğini ve teminat olarak neleri gösterdiğini mutlaka kontrol edin. Çünkü çok büyük projelerde teminat göstermeksizin yapılan inşaatlarda müteahhidin kaçması halinde hiçbir şey elde edemeyebilirsiniz.

6- Tapu kaydını inceleyin: Sözleşme imzaladığınız taşınmazın tapu kaydını mutlaka kontrol edin ve tapu kaydında konulan şerhlerin ne anlama geldiğini mutlaka öğrenin.

7- Vekalete dikkat edin: Sözleşmelerle müteahhide verdiğiniz vekaletnamelerdeki yetkileri mutlaka kontrol edin. Sizin aleyhinize ‘yönetim planı’ yapmasını engelleyin. Çünkü bu şekilde verilen vekaletnamelerle müteahhitler kendi lehlerine sosyal tesis işletmeleri yapabiliyor.

8- Teslim süresine bakın: Sözleşmelerde inşaat sürelerini ve sürenin bitimi halinde sizlere verilecek olan cezai şartları mutlaka kontrol edin.

Tüm konseptini 7 bin metrekareye yayacak

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD), İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB) 2013’te konsept stand çalışmasıyla dikkat çekiyor. Yedi yıldır İMOB fuarına katılan MOBSAD, bu yıl ikram alanlarından karşılama-ağırlama bölgelerine, zemin halılarından tavan örtülerine kadar aynı konsepti uyguladığı yedi bin metrekareyi aşan salonu olarak bilinen Hall 5’te bir marka kimliğiyle yer alıyor.
MOBSAD Başkanı Engin Küçük; “Yaklaşık 65 bin firması, 250 bini aşkın çalışanı ile dinamik, hızla gelişen, çevre kirliliğine yol açmayan örnek bir sektör olan mobilyanın en önemli kapılarından biri de bu fuardır” dedi. İMOB 2013, 29 Ocak-2 Şubat tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi/CNR Expo’da gerçekleşecek.

İzmir’de yeşil evlere özel kredi desteği

Gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde projeler geliştiren Soyak, Yapı Kredi işbirliği ile ‘Avantajlı Yeşil Konut Kredisi’ dönemini başlattı. Sadece Yapı Kredi’den alınabilecek kredi sayesinde, Soyak Mavişehir Optimus’tan ev almak isteyenler, avantajlı faiz oranından yararlanabilecek. Soyak-Yapı Kredi işbirliği fırsatından yararlanarak yeşil evlere sahip olanlar, hem yüzde 1 KDV oranı, hem de enerji masraflarından yapılan tasarrufla kredi geri ödemesinde de avantaj sağlayacak.
49 - 229 metrekare arası farklı daire seçeneklerine sahip olan Soyak Mavişehir Optimus’ta yüzde 10 peşinatla ev sahibi olunabiliyor. İzmir’de hayata geçirilen projede, toplam 1109 konut bulunuyor.

Spradon Vadi’de %15’lik satış gerçekleşti

KDV oranındaki düzenleme sonrasında yüzde 1 KDV ile satışlara devam eden Spradon Vadi’de yaklaşık yüzde 15 satış gerçekleştirildi. Kuzu Grup ve Emlak Konut GYO tarafından Bahçeşehir 2. Bölge’de 160 bin metrekarelik inşaat alanı ve 42 bin metrekarelik arsa alanı üzerinde geliştirilen proje, 1037’si konut, 1 adet ticari üniteden oluşuyor.
28 ve 30 katlı iki kulenin yanı sıra 5 tane de 9 ve 12 katlı blokların bulunacağı projenin teslim tarihi Ocak 2014. Toplam yatırım değeri 250 milyon lira olan Spradon Vadi’de 544 adet 1+1, 483 adet 2+1, 6 adet 2+1 dubleks, 4 adet 3+1 dubleks daire ve 1 market yer alacak.

Rings İstanbul’da SPA keyfi sunuyor

Selin Yapı tarafından Anadolu yakasında Sancaktepe’de inşa edilen Rings İstanbul’da, zengin sosyal donatılar sunuluyor.
40 bin metrekare büyüklüğündeki kapsamlı sosyal tesislerde fitness, SPA, açık ve kapalı havuzlar, futbol, basketbol, voleybol, tenis gibi aktif ve pasif birçok spor imkanı bulunuyor.
3 kilometrekarelik yürüyüş ve bisiklet parkuru, meyve bahçeleri ve korusu ile ev sahiplerinin sağlığını korumayı da amaçlayan Rings İstanbul, Mayıs 2013’te teslim ediliyor.
Rings İstanbul’da 1+1’den 5+2 dublekse kadar farklı tip ve metrekarelerde daireler bulunuyor. Projede toplamda bin beş yüz konut, Rings Alışveriş Merkezi’nin yanı sıra Bilfen Anaokulu ve İlköğretim Okulu da yer alıyor.