Siyaset Provokasyonlara alkışlı yanıt

Provokasyonlara alkışlı yanıt

29.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’ne yönelik provokasyon girişimlerine alkışlarla ve ‘Adalet’ sloganlarıyla karşılık veriliyor. Yürüyüşe dün Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala ve DP Genel Başkanı Uysal da destek verdi

Provokasyonlara  alkışlı yanıt

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’ ikinci haftayı geride bıraktı.
Yürüyüş sırasında olası provokasyonlara karşı 12 maddelik genelge yayınlayarak, protestolara sadece alkışlarla karşılık verilmesi talimatı veren Kılıçdaroğlu, “İstanbul’a kadar gülerek eğlenerek kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Biz her türlü baskıya, her türlü provokasyona hazırlıklıyız” diye konuştu.
‘Eğlenerek yürüyoruz’
CHP lideri dün, geceyi geçirdiği Düzce Kalıcı Konutları yolu üzerindeki Cumhuriyet Mahallesi mevkiinden Sakarya yönüne doğru yürüdü. Adalet Yürüyüşü’ne önceki gece katılımcıların konakladığı bölgeye hayvan gübresi dökülmesi ve dün kortejin önüne mermi atılması damga vurdu.’
Yürüyüş öncesi konuşan Kılıçdaroğlu, sağduyu çağrısını yineledi. Olağanüstü güzel bir doğada yürüdüklerini belirten CHP lideri, “Yürüyüşümüz her geçen gün daha bereketli hale geliyor. Zaman zaman sizlerin de tanık olduğu protestolar oluyor. Ama bizim ellerimiz hiçbir zaman şiddete kalkmadı ve kalkmayacak. Tam tersine her provokasyondan sonra gerek ben, gerek arkadaşlarım ve gerekse yürüyüşe katılan arkadaşlar hep birlikte alkışlıyoruz. Bu bizim adalete olan tutkumuz güzel bir örnek olması açısından son derece önemli. Adalet, adalet, adalet dedik ve bu bağlamda yürüyüşümüze devam ediyoruz. Azimliyiz, kararlıyız. İstanbul’a kadar gülerek eğlenerek kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Hiç kimse buna engel olmasın, biz her türlü baskıya, her türlü provokasyona hazırlıklıyız. 12 maddelik bir uyarı metni hazırlamıştık. Katılımcıların tamamı bu genelgeye uydular. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bizi sevgi ve hoşgörü ile karşılayan Düzce halkına da teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
Yürüyüşün ilk etabının tamamlandığı Düzce çıkışına 500 metre kala Kılıçdaroğlu’nun 10 metre kadar önünde yolda bir tabanca mermisi fark edildi. Polisler, hemen etrafını çekip mermiyi incelenmek üzere yerden aldı. Bazı görgü tanıkları merminin yoldan geçen bir arabadan atıldığını söyledi.
Sıcak uyarısı
Öte yandan sıcak hava korteji epey zorladı. Sıcaklığın 35 derece olması nedeniyle hasta ve yaşlı katılımcılara otobüse binmeleri ya da evlerine dönmeleri çağrısında bulunuldu. Kortej, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atarak ilerlerken Düzce şehir merkezinde bozkurt işareti yapan bir genç Kılıçdaroğlu’nun yanında bir süre yürüdü. Yürüyüşe katılanlar genci uzun süre alkışladı.

Ayala’dan destek
Kılıçdaroğlu, açıklamanın ardından elinde ‘Adalet’ döviziyle yürüyüşe başladı. Dünyada 140’tan fazla sosyal demokrat partinin üye olduğu Sosyalist Enternasyonal’in Genel Sekreteri Luis Ayala da dün Kılıçdaroğlu ile yan yana yürüdü. ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş ve Birleşik Haziran Hareketi heyeti ile oyuncular Rutkay Aziz ve Orhan Alkaya da yürüyüşe destek verdi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da yürüyüşe bin partili ile destek verdiklerini söyledi.

Yol kenarında ikinci MYK

Geçen hafta Ankara Çamlıdere kavşağında toplanan CHP MYK yürüyüş yolundaki ikinci toplantısını Düzce’nin İhsaniye ilçesinde yaptı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 9 Temmuz Pazar günü saat 16.00’da Maltepe miting meydanında buluşulacağını duyurdu. Tezcan, adalet arayışının bir çığlık olarak dalga dalga büyümeye devam ettiğini belirterek, “Türkiye’nin artık bir adalet sözcüsü vardır. Bu sözcü Kemal Kılıçdaroğlu’dur” diye konuştu. Tezcan şunları kaydetti: “Türkiye’nin gözü adalet yürüyüşünde. Bu yürüyüş, bir siyasi parti yürüyüşü değildir. Bu yürüyüş, sağcıların, solcuların, muhafazakarların, devrimcilerin herhangi bir şekilde ambargo koyarak kendi tekellerine alabilecekleri bir yürüyüş değildir. Adalet sözcüsü Kılıçdaroğlu, temiz adımlarla yürümektedir. Umut yürüyüşüdür bu yürüyüş.”
Yeni önlemler
Provokasyon girişimlerine değinen Tezcan, “Bu çerçevede yeni önlemler aldık. Milletvekillerimiz kortej güvenliğinde görev alacaklar. Destekleyenlerin sayısı, protesto edenlerin kat kat üstündedir ancak protesto eden vatandaşlarımıza da husumetle bakmıyoruz. Onlar bizim düşmanlarımız değil. İktidara bir tavsiyemiz var; adalet yürüyüşünden korkmayın. Partinizin adında adalet var, adaletten korkuyorsunuz” dedi
Gübreli protestoyu da değerlendiren Tezcan, “Onlar kartvizitlerini bırakmışlar oraya. Yapılan aslında bize bir hakaret olmasının ötesinde Düzce halkına yapılmış bir saygısızlıktır” dedi. Ankara’daki Düzceliler Derneği Başkanı Semih Kıbrıs’ın da konuyla ilgili Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayıp Düzceliler adına özür dilediği öğrenildi. Kıbrıs, 2014 yılında Ak Parti’den milletvekili aday adayı olmuştu.
‘Gübreciler’e gözaltı
Adalet Yürüyüşü katılımcılarının önceki gece konakladığı kamp alanının önüne 78 AR 958 plakalı damperli kamyondan hayvan gübresi boşaltıldı. Güvenliği sağlayan polis ekipleri kamyonu yaklaşık 500 metre ilerde terk edilmiş halde buldu. Kaçan sürücü Serdar A. ile yanında bulunan İ.Ç. ve S.A. adlı kişiler gözaltına alındı. Serdar A.’nın, gübreyi dökerken çekilen görüntüyü sosyal medya hesabında, “Bizde misafire ikramda bulunmamak ayıptır” notuyla paylaştığı ortaya çıktı.

Ayranla karşılandı

Provokasyonlara  alkışlı yanıt


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’nde 14’ücü günü geride bıraktı. Dün toplam 20 kilometre yürüyen Kılıçdaroğlu, bunaltıcı sıcak nedeniyle 3 mola verdi. Yürüyüş korteji ve Kılıçdaroğlu, ismi Atatürk tarafından konan Selamlar Köyü’nde ayranla karşılandı. Çaybükü merkezinde bir grup yürüyüşü Rabia işaretleriyle protesto etti. Yürüyüşçüler, grubun yanından “Hak, hukuk, adalet” sloganları ve alkışlarla geçti. Kortej geceyi geçirmek üzere Gümüşova’da kamp kurdu.
Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne destek veren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ‘Adalet Nöbeti’ başlatacak. DİSK, KESK ve TMMOB’a bağlı sendikalar ve odalar ile sivil toplum örgütlerinin yeraldığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, çok farklı kesimlerin adalet talebinin İzmir’den yükseltilmesi amacıyla bu akşamdan itibaren Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde her gün saat 19.00 ile 20.00 arasında ‘Adalet Nöbeti’ tutacak. Eyleme ilişkin açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, AK Parti iktidarının “Adalet, güçlünün işine gelen şeydir” anlayışını benimsediğini, devletin bütün kurumlarını bu şekilde davranmaya zorladıklarını ve herkesin buna alışmasını istediklerini söyledi.
UTKU BOLULU İzmir DHA