Psikolojik Olarak Kendini Güçlü Hissetmenin 10 Yolu

Hayat akıp giderken hepimiz çeşitli zorluklarla mücadele ediyoruz. Kimimiz bu zorluklarla savaşırken olası bütün çözüm yollarını denerken, bir diğerimiz bu zorluğun sebebi olarak kendini suçlu hissediyor ve bir çıkmazın içine düşüyor. Gerek iş hayatımız gerek özel hayatımız günün birinde mutlaka sendeliyor ve biz böyle durumlarda her zaman güçlü kalmayı başaramıyoruz.

Şimdi size, bu yazımda psikolojik olarak kendimizi güçlü hissetmenin 10 yolundan bahsedeceğim.

1. Kendinize Güvenin; Sorunsuz bir hayat elbette ki mümkün değil. Hayatın bize getirdiği sorunlar karşısında bazen çaresiz hissedip içimize çekilebiliyoruz. Bu noktada yapmanız gereken, daha önce başınıza gelmiş sorunları düşünüp onlarla nasıl mücadele ettiğinizi ve o sorunu nasıl çözdüğünüzü hatırlamaktır. Bunu hatırlamak sizi cesaretlendirecek ve güncel sorununuzu çözmeniz için size yardımcı olacaktır. Sorunları hiçbir zaman göz ardı etmeyin. Bir kere başardıysanız bir kez daha başarabilirsiniz öyle değil mi?

Haberin Devamı

2. Hayır Demeyi Öğrenin; Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine göre hayır demek nezaketsizlik olarak düşünülebilir. Hayır diyemeyen çoğu kişi karşısındaki insanı kırmaktan korktuğu için istemediği birşeye evet demekte. Durum böyle olunca kişi kendisini özgüvensiz ve mutsuz hissetmekte. Fikirlerinizi daima açık yüreklilikle ifade edin. İstemediğiniz birşeyi yapmanız sizi mutlu etmez, siz mutlu olmazsanız bir başkasınıda mutlu edemezsiniz zaten.

3.Değişime Açık Olun; Güçlü olmanın ilk koşullarından biride insanın kendine esnek olmasıdır. Farklı yönlerinizi keşfetmeyi deneyin. Değişimden korkmayın. Değişmeye başladığınızda ve kendinizde farkettiğiniz özelliklerinizi sevdiğinizde kendinizi daha güçlü ve daha özgüvenli hissedeceksiniz. Unutmayın, değişmeyen insan gelişmeyen insandır.

4. Pozitif Olun; Sizde bir olay karşısında sadece o olayın negatif yönlerini görenlerden misiniz? Peki, aslında bizi üzen şeylerin olaylar değil olaylara verdiğimiz değer olduğunu söylesem yine olayları sadece negatif mi değerlendirirdiniz? Olaylara bakış açınızı değiştirin. Bir olayın sadece negatif yönlerini değil, size kazandırdıklarını ve size öğrettiklerinide düşünün.

Haberin Devamı

5.Uyku Düzeninize Özen Gösterin; Güzel bir gün geçirmenin, kaliteli zaman geçirmenin hatta hayattaki birçok şeyin güzel gitmesi için zihnimizin bunlara açık olması gerekir. O yüzden uyku düzeninize özen gösterin aksi halde iş hayatınızda dahil olmak üzere hayatınızdaki birçok şey bu durumdan olumsuz etkilenir.

6. Affedin ve Unutun; Bir insana sürekli olarak nefret duymak size iyi gelmeyecektir. Çünkü bu, o kişiyi zihninizden atamadığınız ve aslında zihninizde sürekli olarak onunla kavga ettiğiniz anlamına gelir. Hayatınıza negatif etkisi olan insanları affedin, onları geçmişte bırakın ve geleceğin önündeki o engeli hayatınızdan çıkarın.

7. Fiziksel Olarak Güçlü Olun; Güçlü bir beden, güçlü bir zihinde demektir aslında. Bu yüzden eğer kendinizi ruhsal olarakta iyi hissetmek istiyorsanız önce beden sağlığınıza özen göstermeli, sağlıklı gıdalar tüketmeli ve su tüketiminize özen göstermelisiniz. Her gün egzersiz yapmalı ve vücudunuzu diri tutmalısınız.

Haberin Devamı

8. Geri Adım Atmayın; Fikirleriniz karşısında dimdik durun. Bazı insanlar fikirlerinizi desteklemeyecek, ve doğru bulmayacak. Siz bütün bunlara rağmen fikirlerinize karşı sadık olun. Güçlü olmak size güçsüz hissettirmeye çalışanlara rağmen güçlü kalabilmektir.

9. Kendinize Karşı Daima Dürüst Olun; Bazen gerçekler bize korkutucu gelebilir, bu yüzden onları kabul edip çözmek yerine onlardan kaçmayı deneyebiliriz ama bir türlü başarılı olamayız. Gerçeklerden kaçmak maalesef ki onların yok olmasını sağlamaz. O yüzden bir an önce gerçeklerle yüzleşin ve onlarla baş etmek için güzel bir strateji belirleyin.

10. Hedefler Belirleyin; Hedefler koymak, onlar için mücade etmek ve onları başarmak kendini güçlü hissetmenin en güzel yoludur. Burada bahsettiğim kocaman hedefler değil, başarabileceğiniz küçük hedefler. Onlara ulaştıkça motivasyonunuz artacak ve yeni hedefler belirlemeye başlayacaksınız. Başarızda olabilirsiniz, bu hiç denememekten çok daha iyidir. Asla vazgeçmeyin, başarmak için farklı yollar keşfedin ve kendinizi geliştirin.


Uzm. Klinik Psikolog Gülçin Keskin

Mental Psikolojik Danışmanlık Merkezi

www.gulcinkeskin.com.tr

Mail:

Instagram: psk.gulcinkeskin