Psikolojiniz Nefes Kalitenizi Nasıl Etkiliyor?

Psikoloji ve bedensel aktivitelerimiz arasında yakın bir ilişki söz konusudur. Psikolojimizin sürekli gerginlik içerisinde olduğu süreçlerde ve stres altında olduğumuzda nefes kalitemiz de bundan direkt olarak etkilenmektedir. Hatta vücudumuzda bizi koruya immun sistemimiz bile farklı çalışmaya başlamaktadır. Bu nedenle bedensel sağlığın muhafaza edilebilmesi için mutlaka ruhsal sağlığın da muhafaza edilmesi gerekmektedir. Siz de hayatınızda bunu temel ilke olarak kabul ederseniz sağlıklı bir yaşama doğru adım atma imkanını da yakalayabilirsiniz.

Saplıklı bir bedene sahip olabilmek adına stresten olabildiğince uzak durulması gerekmektedir. Yoğun stres altında olan kişilerde kalp atışlarında hızlanma, nefeste sıklaşma, soğuk terleme ve düşünce boyutunda ise sürekli olarak bir gerginlik meydana gelmektedir. Günlük hayatın daha salıklı bir şekilde akabilmesi için stres seviyesinin ve psikolojik gerginliğin orta seviyelere indirilmesi gerekmektedir. Belirli bir seviyede stres bizim harekete geçmemiz için gerekli olan önemli faktörlerdendir. Orta dereceli aşıya kaçmayan bir stres sizin günlük hayattaki işlerinizi daha kolay bir şekilde halletmenize yardımcı olacaktır.Bu nedenle psikolojik gerginliğin aşırıya kaçmadan bedende hissedilmesinin sizin üzerinizde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Önemli olan bunun seviyesinin olumsuz etkiler ortaya çıkarabilecek dereceye erişmemesidir.

Psikoloji ile Nefes Arasındaki Bağıntı
İnsan ruhsal yönden irdelendiği zaman ne denli büyük bir dünyası olduğu yeniden anlaşılmaktadır. Psikolojik sıkıntılar da modern zamanın etkisi ile önceki senelere göre daha da büyük bir artış göstermektedir. Maddi sıkıntılardan tutun iş stresine kadar her bir nokta kişilerin daha gergin bir hayat sürmelerine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda öncelikli olarak beden sağlığımızı korumaya özen göstermeliyiz. Stres seviyesi arttıkça kişilerin bedenlerinin mücadele kaldırabilecek herhangi bir yetisi de kalmayacaktır.

Psikolojik rahatsızlıklar nedeni ile içerisinde bulunduğunuz gerginlik sizin sağlıklı şekilde nefes alıp vermenizi bile etkilemektedir. Buna çözüm bulabilmek için bazı tekniklerden haberdar olmalısınız.

Haberin Devamı

Doğru bir şekilde nefes alındığı zaman göğüs kafesinde genişleme olur. Bu genişleme olmuyorsa yetersiz nefes alıyorsunuz demektir. Belki o an için durum sizi rahatsız etmese de ilerleyen süreçte sizi rahatsız edecek bir sürece sebebiyet verebilir.
Nefes verirken de göğüs kafesinde tam bir daralma söz konusu olmalıdır. Bu sizi rahatsız edecek cinsten bir daralma olmamalı fakat içinize çektiğiniz nefesi dışarı vererek vücudunuzda o gerekli yenilemeyi başlatabilirsiniz.
Nefes aldığınız ortamın havalandırılmış olması da önemlidir. Oksijen yönünden zayıf ortamlarda uygulanan nefes tekniklerinin çok da başarılı bir sonuç ortaya koymayacağının da altı çizilmelidir.

Haberin Devamı

Nefesinizi düzenlemenin panik atak ya da anksiyete bozukluğu ile bile mücadele etmek konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Verilen bu tekniklere uyum sağlayarak günlük hayatınızı daha verimli bir şekilde sürdürmeyi mümkün kılabilirsiniz. Verimli nefes alma teknikleri hakkında bilgi sahibi olarak kişilerin stres ile de baş etmeleri daha kolay olmaktadır. Hem bedensel hem de psikolojik olarak büyük etkisi olan nefes bizim için hayati önem taşımanın yanı sıra hayat kalitemizi de derinden etkilemektedir.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta da psikolojik gerginliğin artık modern hayatın bir parası olduğudur. Bu gerginliği göz ardı etmektense kişilerin öncelikli olarak bunun ile nasıl mücadele edilebileceği hakkında fikir sahibi olmaları önerilmektedir. Nefes teknikleri, anksiyete ile mücadele, psikolojik gerginlikten kurtulma gibi kavramların her biri birbiri ile ilişkilidir. Bu konu ile alakalı olarak nefes almanızı etkileyecek olan herhangi bir fiziki sorun da bulunuyorsa bu durumu da doktorlar ile görüşmekten kaçınmamalısınız.

Nefes Kalitesi ve Günlük Hayatın Akışı Arasındaki İlişki
Stres üst seviyelere çıktığı zaman vücutta tam bir alarm durumu söz konusu olmaktadır. Beden sanki her an başına bir şey gelecekmiş gibi bir yapıya bürünmektedir. Bu nedenle stres belirli bir düzeyin üzerine çıktığı zaman kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlığın başlangıç noktası olan nefes de bu durumdan direkt olarak etkilenmektedir. Stres ile nefes yapısı bozulmakta ve bu bir kısır döngüye sebep olmaktadır. Doğru nefes alarak ve nefes almanızı engelleyen sağlık sorunlarına da çare bularak günlük hayatınızı çok daha verimli ir biçimde geçirme imkanını elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dr.Ercan Aydın
www.bursaburunestetik.com