Geri Dön
Pusula denizanası nedir? Pusula deniz anası Türkiye'de var mı?

Pusula denizanası nedir? Pusula deniz anası Türkiye'de var mı?

Pusula denizanası, son günlerde Akdeniz kıyılarında ortaya çıkan bir denizanası türü. Birçok hastalık şikayeti alınan pusula denizanası nedir? Pusula deniz anası Türkiye'de var mı?

Turcel Orman
Turcel Orman

Pusula denizanası dünyadaki tüm denizlerde görülebilen bir tür. Akdeniz ve Ege'de sıkça görülen pusula, 2000'li yıllarla beraber Marmara Denizi'nde de sıklıkla görülmeye başlandı. Özellikle son günlerde artan şikayetlerden sonra pusula denizanası nedir merak ediliyor.

Haberin Devamı

Pusula denizanası nedir?

Bilimsel adı 'chrysaora hysoscella' olan pusula denizanası, kahverengi ve kırmızı renkli olarak bilinir. Mantara benzeyen şemsiyeli bir yapısı ve şemsiyesi etrasında şerileri vardır. Boyu 50 cm'e kadar çıkabilir.

Salgıladığı sıvı birçok insanda tepkimeye yol açarak zehirlenme, deride ağrı, kaşıntı, kızarıklık, yanma, şişlik, kamçı izi gibi belirtilere neden olabilir. Deniz suyunun sıcaklığının artmasıyla pusula denizanalarının sayısı da artmaktadır. Ortalama ömrü 1 yıl olan bu tür, havaların ısınması dolayısıyla Temmuz ve Eylül aylarında çok daha sık görünür. Bir diğer özelliği de ölüsünün bile şikayetlere sebep olabilmesidir.

Tedbir olarak pusula denizanasının çıplak ciltle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Nadir de olsa kalıcı yara izi, nefes darlığı ve hayati tehlikeye yol açabildiği bilinmektedir.

Haberin Devamı

Pusula denizanası Türkiye'de var mı?

Genel olarak dünya genelinde tüm denizlerde bulunan pusula denizanasının Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki varlığı uzun süredir biliniyordu. 2000'li yıllardan sonra Marmara Denizi'nde de fazla sayıda görülmeye başlandı.

Pusula denizanası belirtileri ve tedavisi

Uzmanlar pusula denizanasıyla ilgili "Yüzücülerin, dalgıçların, amatör veya profesyonel balıkçıların, cankurtaranların dikkatli olmaları ve denizanasıyla temastan kesinlikle kaçınmaları gerekir. Denizanalarının yakıcı kapsüllerinin zararlı etkisi, kıyılara vurmuş ölü dahi olsa 48 saat sürebilir. Bu nedenle özellikle küçük çocukların oyun için dahi elle temas etmemeleri, temas etmişlerse, ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerekir. Deride çıplak elle kaşıma ve ovuşturmak denizanasından daha çok sayıda yakıcı kapsülün patlamasına yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi yakınmalarının artmasına yol açacaktır.

Tatlı su ile yıkanmak daha çok kapsülü açığa çıkarak deriye nüfus etmesine neden olacağından, çeşme suyu, tatlı su, buzlu su, duş ile yıkanmaktan kaçınılmalıdır. Özellikle temas eden bölgenin önce deniz suyu ile ardından 15 dakikaya yakın süreyle bolca sirke ile yıkanması tavsiye edilir. Kalan yakıcı kapsüllerin tıraş köpüğü yardımıyla ciltten sıyrılarak uzaklaştırılması gerekmektedir." diyor.

Benzer İçerikler