Siyaset Putin ile 7. görüşme

Putin ile 7. görüşme

13.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin bugün Soçi’de biraraya gelecek. Ana gündemin ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Suriye olacağı zirve, ikilinin bir yıl içinde 7. görüşmesi olacak...

Putin ile  7. görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki turistik sahil kenti olan Soçi’de biraraya gelecek. Putin’in özel davetiyle gerçekleşecek görüşmede ana gündem ekonomik başta olmak üzere ikili ilişkiler, terörle mücadele, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular olacak. En önemli gündem maddesinin ise Suriye’deki gelişmeler ve barış görüşmeleri olması bekleniyor. Erdoğan, Suriye toplantılarına PYD’nin katılmamasına yönelik Türkiye’nin hassasiyetlerini Putin’e ayrıntılı olarak iletecek.
Suriye Halkları adı altında yapılacak toplantıya Rusya önce PYD’yi de davet etmiş, ancak Türkiye’nin isteği üzerine bu davetten vazgeçildiği açıklanmıştı. İkilinin bu görüşmesinde PYD konusunun da etraflıca ele alınması bekleniyor.
Vizeler konuşulacak
Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki enerji projeleri olan Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin de ele alınması da bekleniyor. Ayrıca Türkiye başta turizm olmak üzere ilişkilerin geliştirilmesi için vizelerin kaldırılması konusunu da gündeme getirecek. Ziyarete Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da katılacak. Görüşmede S-400’lerin alımı ve ortak üretime yönelik de değerlendirmeler yapılması bekleniyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyara çıkarılması hedefi de toplantılarda etraflıca ele alınacak.
En son mayısta gitti
Soçi’deki bir çok bakanın da katılacağı zirve 1 yıl içinde ikilinin 7. görüşmesi olacak. En son Putin 28 Eylül’de Ankara’yı ziyaret etmişti. İki lider Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz olduklarını açıklamıştı. Putin, Suriye’de Erdoğan’ın girişimleri ve iradesiyle çatışmasızlık bölgeleri konusunda önemli bir başarıya imza attıklarını söylemişti. Erdoğan ise en son 3 Mayıs’ta yine Soçi’ye gelmişti. Soçi’de de ekonomik yaptırımların bir çoğu kaldırılmıştı. İkili ayrıca sık sık da başta Suriye olmak üzere sıcak gelişmelerle ilgili telefon görüşmeleri yapmıştı.
Kuveyt’e geçecek
Erdoğan Rusya’dan 14 Kasım’da Kuveyt’e de gidecek. Kuveyt’te de ikili ilişkiler, Katar krizi, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular ele alınacak. Erdoğan Kuveyt’ten sonra 15 Kasım’da da Katar’da temaslarda bulunacak. Körfez turunda ayrıca başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki gelişmeler de ele alınacak.

Mabeyn’de 3 saatlik toplantı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı Mabeyn Köşkü’nde, kabul etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da hazır bulunduğu toplantı 3 saat sürdü. l DHA

‘Gündem Suriye ve uluslararası meseleler’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyaretiyle ilgili olarak, “Ziyaret çerçevesinde iki ülke liderleri arasında yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkiler ile başta Suriye olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” açıklaması yaptı.
Kalın, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13-15 Kasım’da Rusya Federasyonu, Kuveyt ve Katar’ı ziyaret edeceğini vurguladı.
Erdoğan’ın ilk olarak, Soçi’yi ziyaret edeceğini aktaran Kalın, “Ziyaret çerçevesinde iki ülke liderleri arasında yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkiler ile başta Suriye olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.
Kalın, Rusya ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefini gerçekleştirmeye yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.
Erdoğan’ın ziyareti vesilesiyle geriye kalan son bazı ticari kısıtlamaların da tamamen kaldırılması ve vize muafiyet rejiminin yeniden tesis edilmesi yönündeki beklentilerin tekrar vurgulanacağını kaydeden Kalın, görüşmelerde enerji alanındaki yakın işbirliğinin de ele alınacağını kaydetti.

Haberin Devamı