Dünya PYD lideri Salih Müslim AP'de ağırlandı

PYD lideri Salih Müslim AP'de ağırlandı

01.09.2016 - 12:59 | Son Güncellenme:

Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda başlığında Türkiye'ye karşı 'istilacı' ifadesi bulunan bir basın toplantısı düzenleyen PKK'nın Suriye uzantısının lideri, Ankara'yı IŞİD'e yardım etmekle suçladı. Aynı dakikalarda, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Ankara'ya resmi bir ziyaret için geldi.

PYD lideri Salih Müslim APde ağırlandı

Türkiye'nin sınır ötesi harekâtla Cerablus'a girmesini 'Suriye batağında bozguna uğrayacak' sözleriyle karşılayan PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin eşbaşkanı Salih Müslim, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Parlemontosu'nda (AP) ağırlandı.

Haberin Devamı

Düzenlenen basın toplantısı 'Kuzey Suriye'deki acil durum, Türkiye'nin istilası, Avrupa'nın güvenliği ve Türkiye anlaşmasına alternatif' başlığını taşıyordu.

Ankara'yı IŞİD'e yardım etmekle suçlayan Müslim, Türkiye'nin imparatorluk kurma amacı taşıdığını savundu ve Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim lideri Mesut Barzani'den yardım istedi.

Salih Müslim'le birlikte konuşan Slovak parlamenter Branislav Skripek, Avrupa Birliği'nin (AB) güvenliği ve mülteci krizinin, çoğunluğunu PYD güçlerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDF) sayesinde çözülebileceğini savundu.

Müslim'in basın toplantısı düzenlediği dakikalarda, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz Ankara'ya resmi bir ziyaret için geldi.

Haberin Devamı

ABD ve AB, PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor ancak örgütün Suriye kolu PYD'yi aynı kategoride görmüyor. Menbic'in IŞİD'den kurtarılmasıyla Fırat Nehri'nin batısına yerleşen PYD güçleri, Ankara'nın uyarılarına rağmen tamamen nehrin doğusuna çekilmiş değil. PYD'yi havadan bombardımana tutan Türkiye, defalarca Fırat Nehri'nin batısını kırmızı çizgi olarak ilan etti.

Suriye'deki iç savaşın ilk yıllarında Türkiye ile iyi ilişkileri olan Salih Müslim, Fırat Kalkanı harekâtı için yaptığı yorumla sert tepki çekmişti. Ankara, Müslim'e kendi sonunu düşünmesi gerektiğini belirtmişti. Müslim, 24 Ağustos'tan bu yana Türkiye'yi eleştirmeyi sürdürüyor.