Dünya PYD’nin katılma hesabı

PYD’nin katılma hesabı

24.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, PYD’nin Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmasına şerh koşarken, örgüt toplantıya kendi adıyla değil kanton yönetimi ile katılmanın hesaplarını yapıyor.

PYD’nin katılma hesabı

Üçlü zirve ardından açıklama yapan PYD Eşbaşkanı Şahoz Hasan, “Soçi’deki kongreye katılacağız” dedi. Amerika’nın Sesi Radyosu Kürtçe Servisi’ne konuşan Hasan, Kürtlerin IŞİD’e karşı etkili mücadele verdiğini belirterek, toplantılar katılmamaları halinde zirvenin sonuçsaz kalacağını ileri sürdü. Rusya tarafından Soçi’de yapılacak kongreye davet edildiklerini ileri süren Hasan, “Soçi’ye katılmamız için bize bir davet var. Daha önce de açıkça dedik. Biz Soçi’ye parti veya şahsiyet olarak katılmayacağız. Afrin, Kobani ve Cezire’nin özerk yönetimleri olarak Soçi’de hazır bulunacağız” dedi.

Öte yandan Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da, “Kremlin, Türk ortaklarımızın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu düşündüğü güçlerle ilgili belirli çekincelerini biliyor. Fakat bu, çalışmaların yapılmayacağı anlamına gelmiyor” dedi.

‘Maksimum katılım’

Peskov, Soçi’de toplanması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin sorularını yanıtladı. Kongrenin yakın bir zamanda toplanmasına yönelik kararlı bir konsensüs oluştuğunu belirten Peskov, öncelikle uzmanların bu kongreye katılacaklar listesinin kabul edilmesi hususunda yoğun bir çalışma gerçekleştireceğini ifade etti. Listenin maksimum düzeyde kapsamlı olmak zorunda olduğunu kaydeden Peskov, sağlam bir siyasi diyalog formülünün, ancak bu kongreye Suriye’de temsil edilen tüm grupların mümkün olan en geniş şekilde katılımıyla sağlanabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı