Rahat ve Sakin Olmanın Yolu

Harika bir gün, yazın limonata kıvamında dedikleri günlerinden birindeyim. Tatlı bir huzur içinde etrafımdaki insanları ve kendimi gözlemliyorum. Gördüğüm her insanda, tanımadan, sadece karşıdan gördüğüm kadarıyla bir iyilik, bir güzellik aramakla meşgulüm. Son zamanlarda bu egzersiz çok hoşuma gidiyor. Size de tavsiye ederim. Çevreme bakıyorum ve bu kişiyle ilgili iyi bir şey, bir güzellik fark etmek istiyorum diye zihnime soru yöneltiyorum. Ve güzel bir şeyler buluyorum; bu da beni daha hoşgörülü ve olumlu yapıyor. Egonun törpülenmesi için de harika bir egzersiz.

Haberin Devamı

Bir an yanımda oturan, yeni tanıştığım bir arkadaş bana “ben artık rahat ve sakin olmak istiyorum, öfke ve sinirimden arınmak istiyorum” diyor. Tabii ki ben de her zamanki gibi ona bir soruyla karşılık veriyorum: “Peki, sen rahat ve sakin olan halini biliyor musun? Sen rahat ve sakin bir insan olsan nasıl olurdun? Şu an kendini nasıl hissederdin? Şu an nasıl oturuyor olurdun, benimle nasıl bir ses tonuyla konuşurdun? Yanıt: “Hım, bunu açıkçası bilmiyorum.”

İnsan, değişmek ister, ister ama değişmiş halinin nasıl olacağını bilemiyorsa, onu içinde hissedemiyorsa nasıl değişir? Zihnine, bedenine nasıl olmak istediğini tanımlayamıyorsa nereye gideceğini nasıl bilir? Tabii ki bilemez.

Sonra dedim ki; “sana beş dakika veriyorum içinde, zihninde ve bedeninde çok rahat ve sakin bir insan olduğunu hisset; sonra ayağa kalk ve kafeden kendine bir kahve almaya git. Buraya dönene kadar RS (rahat ve sakin) olarak yürü.” Hemen uygulamaya başladı ve beş dakika sonra “yapamıyorum, ne kadar da zormuş” dedi. Hayretler içinde “ben rahat ve sakin bir insan olmak istiyorum ama rahat ve sakin olmak nasıl bir şeymiş onu bilmiyorum” dedi. “Tamam, o zaman önce RS olmanın ne demek olduğunu zihnine tanımla ki zihnin ve bedenin nereye gideceğini, nereye kodlanacağını bilsin” dedim.

Kendimizde değiştirmek istediğimiz her şey için aynı durum geçerli. Nasıl olmak istiyorsak önce onun ne anlama geldiğini biliyor olmamız gerekir. Yoksa eski sistem, istenmeyen davranış hep kendini alışkanlık olarak tekrarlayacaktır. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi... Ortada hiçbir sorun yokken bedende bir gerginlik, zihnin algısında da sinirlenecek, öfkelenecek durumları yakalayan bir zihin işleyişi.

Haberin Devamı

Hepinize RS bir gün deneyimlemenizi diliyorum. RS’ye ihtiyacı olanlar işbaşına… :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com

ww ww