Samsun RAHİM AĞZI YETMEZLİĞİ ERKEN DOĞUMA YOL AÇIYOR

RAHİM AĞZI YETMEZLİĞİ ERKEN DOĞUMA YOL AÇIYOR

17.02.2016 - 14:16 | Son Güncellenme:

.

RAHİM AĞZI YETMEZLİĞİ ERKEN DOĞUMA YOL AÇIYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, "Rahim ağzı yetmezliği probleminden kaynaklı erken doğum, rahim ağzı dikişi (serklaj yöntemi) ile ortadan kaldırılabilmektedir" dedi.
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, erken doğumun nedenleri ve rahim ağzı yetmezliğinde uygulanan serklaj yöntemi hakkında önemli bilgiler verdi. Mantar, "Anne adayı için, fetüs sağlığı ve genel toplum üzerine olan etkilerinden dolayı erken doğumu erkenden tanımak, tahmin etmek, engellemeye çalışmak çok büyük bir önem taşımaktadır. Yapılan araştırmaya göre; dünyada her yıl yaklaşık 13 milyon ‘prematüre bebek’ doğmakta ve bunların nerdeyse yaklaşık 1 milyonu henüz bir yaşına girmeden hayatlarını kaybetmektedir. Bunun içindir ki erken doğumun önemli nedenlerinden biri olan rahim ağzı yetmezliği dikkate alınmalıdır. Rahim ağzı (serviks) yetmezlik tanımlaması, hikaye ve ultrasonografi bazlı yapılabilmektedir. Sadece hikaye bazlı tanımlamada, rahim ağzının ağrısız olarak açılması sonucu tekrarlayan 2.trimester kayıp ve düşükleri olarak tarif edilebilir, Burada kayıpların en az 2 tane olması ve 28. gebelik haftasından önce oluşmasının dikkate alınması gerekmektedir. Bir başka tanı da ultrasonografik rahim ağzı ölçümüne dayanmaktadır. Bu grupta rahim ağzının 24. gebelik haftasından önce 25 mm altında olması veya muayenede rahim ağzında ileri ‘progressif değişiklik’ gözlenmesi gerekmektedir. Bu grupta hikayede 14-36 gebelik haftaları arasında 1 ve birden fazla gebelik kaybı olmalıdır. Rahim ağzının 25 mm altında olduğu durumlarda, geçmişinde kayıp olmayan hastalarda şayet rahim ağzı yetmezliği için önemli başka bir risk faktörü varsa yine tanı kapsamı içine alınabilirler” diye konuştu.
“TEDAVİYİ GEÇİKTİRMEYİN”
Doğru tedavi yönteminin sağlıklı bebekleri dünyaya getirdiğini belirten Opr. Dr. Özge Piri Mantar şu bilgileri verdi: "Geçmişinde erken doğum yapan hastalara sonraki gebeliklerinde uygulanacak progesteron tedavisi, ardışık transvajinal yoldan yapılacak rahim ağzı uzunluğu ölçümleri ve kısalan servikslerde rahim ağzına atılacak servikalserklaj denen rahim ağzı dikişi ile uygun hastalarda yüksek oranda başarı sağlanmakta ve sağlıklı bebek doğurma şansları artmaktadır. Serklaj işlemi, fiziksel muayene, hikaye ya da ultrasonografik bazlı incelemelerde saptanan açıklığa bağlı olarak atılabilmektedir. İşlem öncesi hastaların monitörize edilip rahimde ağrı olmadığının saptanması, işlem öncesi rahim ağzından alınacak kültürler ile rahim ağzı enfeksiyonunun ekarte edilmesi, ayrıca annede şayet aşikar veya gizli enfeksiyon bulguları bulunuyorsa servikalserklaj atılmaması gerekmektedir. Geçmişinde vajinal yoldan servikalserklaj atılan ve başarısızlıkla sonuçlanan, rahim ağzı deforme olmuş, nedbe dokusu nedeniyle zarar görmüş ve teknik açıdan etkin vajinal yoldan serklaj atılamayacak grup ile rahim ağzı kanser öncüsü ve kanser gibi nedenlerle alınmış olan grupta karından; yani abdominal yoldan dikiş atılması tedavi şansını artırmaktadır. Kapalı yolla; yani laparoskopik olarak abdominalserklaj atılması; hastanede kalış süresinin kısa olması, ameliyat sonrası ağrının minimal olması ve hastaların çok kısa sürede normal hayatlarına dönebilmesi gibi avantajları bulunmaktadır. İhmale gelmeyen bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi uzman bir doktordan alabilirsiniz."