Gündem Rakka için PYD yerine peşmerge formülü

Rakka için PYD yerine peşmerge formülü

23.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

DAEŞ’in merkezi konumundaki Rakka’ya yapılacak operasyon, Türkiye ile ABD arasındaki temasları da hızlandırırken Başbakan Binali Yıldırım’ın Münih’teki görüşmelerinde dikkati çeken bir konu da gündeme geldi.

Rakka için PYD yerine peşmerge formülü

Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmenin ardından ABD’nin yeni Başkan Yardımcısı Mike Pence ile de bir araya geldi. Yıldırım, bu görüşmelerde Türkiye’nin Suriye’deki hassasiyetlerini anlatarak PKK/PYD/YPG terör örgütüne karşı Ankara’nın kırmızı çizgilerini anımsattı.
Yıldırım, ABD’ye, “PYD-YPG hiçbir şekilde bu operasyonda yer almamalı” mesajını verdi. Temaslarda PKK/PYD terör örgütünün yerine Kuzey Irak’taki peşmergenin Rakka operasyonuna katılıp katılamayacağı da gündeme geldi. Ankara, “PYD değil, peşmerge olsun” düşüncesine sıcak bakarken ABD’nin de bunun için PYD-YPG ısrarından net olarak vazgeçmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Yıldırım’ın Münih’te Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesinde de konuyu gündeme getirdiği ifade edildi. Rakka’ya güçlerin kaydırılması halinde Musul ve Sincar’da güç zayıflaması olabileceği endişesi Barzani tarafından dillendirildi.
Barzani gelecek
Münih’teki görüşmeler sırasında Barzani’nin Ankara’ya bir ziyaret yapması konusunda mutabık kalındı. Bu kapsamda Barzani’nin 27 Şubat Pazartesi günü Ankara’da olması bekleniyor. Ziyaret kapsamında ise Musul’daki son durum, PKK’nın Sincar’daki faaliyetleri ve alınacak tedbirler konuşulacak. Aynı zamanda Rakka konusunda peşmergenin sahada olup olmayacağı da ele alınacak diğer önemli konu olacak.