Gündem Ramazan ayı ne zaman? Ramazan bayramı hangi tarihte?

Ramazan ayı ne zaman? Ramazan bayramı hangi tarihte?

25.04.2018 - 10:37 | Son Güncellenme:

İslam için ayrı bir öneme sahip olan Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan takvime göre Mayıs ayında ilk oruç tutulmaya başlanacak. Ramazan ayı ne zaman başlayacak? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan ayı ne zaman Ramazan bayramı hangi tarihte

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, ilk orucun hangi gün tutulacağı da sorgulanmaya başlandı. Bu yıl ilk sahura 15 Mayıs gecesi kalkılacak. 16 Mayıs akşamı sofralar kurulacak ve ilk oruç açılacak. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni de içerisinde Ramazan’ın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur.

Haberin Devamı

2018 RAMAZAN AYI VE BAYRAMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

2018 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Bu yıl geçen yıllara göre uzun bir tatil süreci olmayacak. Ramazan Bayramı için açıklanan takvime göre;

14 Haziran Perşembe - Ramazan Bayramı Arefesi
15 Haziran Cuma - Ramazan Bayramı 1. günü
16 Haziran Cumartesi - Ramazan Bayramı 2. günü
17 Haziran Pazar - Ramazan Bayramı 3. günü

RAMAZAN’IN VE ORUCUN ÖNEMİ NEDİR?

Merhamet duygularının geliştiği bu ayda oruç tutmak, metaneti ve sabrın gelişmesini sağlar. Ramazan’da sofralar kurulur ve akrabalar, dostlar, komşular davet edilir. İnsanlar arasındaki ilişki de güçlü bir hale gelir. Ramazan kelime anlamı olarak; yaz sonu ve sonbahar başında yağan, yerdeki tozları temizleyen yağmur demektir. Yağmur tarafından yeryüzünün temizlenmesi gibi, Ramazan ayı ile de insanların işlemiş olduğu günahlar temizlenir. Ramazan’ın ikinci anlamı ise; güneşin şiddetli harareti karşısında taşların yanması ve kızmasıdır. Kızgın yerde yürüyen insanların ayaklarının yanması sonucunda zahmet ve meşakkat çekilir. Benzer durumu da oruç tutan kişiler yaşarlar. Kızgın yerde yürüyenlerin ayaklarının yanması gibi, Ramazan ayında da müminlerin günahları yanar ve yok edilir.

Ramazan ayı ile ilgili ayet ve hadisler;

- Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.
- Büyük günahlardan kaçınılması halinde, beş vakit namaz, iki cuma ve iki Ramazan, aralarında (işlenecek küçük) günahlara kefarettir.
- Kim bir oruçluya iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.
- Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar hayır üzere yaşarlar.
- Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.

Yazarlar