Sağlıklı Beslenme Ramazan bayramı beslenmesinde bunlara dikkat!

Ramazan bayramı beslenmesinde bunlara dikkat!

07.06.2018 - 15:35 | Son Güncellenme:

Diyetisten Özge Demirelli Ramazan Bayramında beslenmeye dair önemli tüyolar verdi.

Ramazan bayramı beslenmesinde bunlara dikkat

Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlığa alışan ve yavaşlayan metabolizmanın normale dönmesi için öğünlerde sağlıklı besinleri, doğru miktarlarda tercih etmek önemlidir. Bayram sofralarında, aşırı yağlı ve tatlı yiyecekleri tüketmek kan şekeri dengesizliğini, hazımsızlık ve gaz problemlerini ortaya çıkarabilir. O halde ramazan bayramında nelere dikkat etmek gerekir?

Haberin Devamı

Hafif bir kahvaltı ile güne başlayın...
Kahvaltıda kızartmalar, börekler, yağlı yiyecekler yerine haşlanmış yumurta veya menemen, peynir, zeytin, domates-salatalık-yeşillikler, birkaç dilim tam buğday veya çavdar ekmeği ile proteinli ve posalı bir öğün yapmak doğru bir tercih olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenme her daim kriterimiz olmalı.

Öğle öğününü atlamayın...
Metabolizmanın hızlanması, kan şekerinin dengelenmesi ve ikram edilen tatlılara dur denilebilmesi için öğle öğününün mutlaka yapılması gerekiyor. Beslenme ile ilgili doğru bilinen bir çok yanlış beslenme etklinlikleri mevcut. Sağlıklı beslenme için; Et-kurubaklagil-sebze gibi bir ana yemek, salata-yoğurt-ayran gibi tamamlayıcı besinlerle birlikte tüketilebilir.

Haberin Devamı

Tatlı tüketimini sınırlayın...
Her ikram edilen tatlıyı tüketmek vücudunuza fazla ve gereksiz kalori yüklemenize neden olur. Bundan kaçınmak için küçük porsiyonlarda, ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek kalori bakımından tasarruf etmenizi ve dengeli beslenme kriterinize uymanızı sağlayacaktır.

Çay-kahve yerine su için...
Bayramlarda yapılan yanlışlardan biri de çay-kahvenin sınırsızca içilmesidir. Kafein içeriği yüksek bu içecekleri aşırı miktarda tüketmek kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk, sinirlilik gibi problemlere yol açabilir. Çay-kahve tüketimi sınırlandırılarak onun yerine su tüketmek vücudun sıvı dengesini sağlamasına ve vücuttaki ödemin azalmasına yardımcı olacaktır.

Hareket etmeyi unutmayın...
Alınan kalorilerin yakılması ve metabolizmanın hızlanması için fiziksel aktivite yapmayı atlamamak gerekiyor. Diyet yapmak aç kalmak olarak algılanabilmekte ve kilo problemi olanların korkulu rüyası haline dönüşmektedir. Oysa diyet dengeli ve sağlıklı beslenme olarak düşünülmeli, her birey bu beslenme stilini alışkanlık haline getirmelidir. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmek, asansör yerine merdivenleri kullanmak ve gün içinde 30 dakikalık yürüyüş yapmak daha sağlıklı bir bayram geçirmenizde etkili olacaktır.

Yazarlar