Ramazan davetlerinde ki yemek masasında ki aşırı çeşitlilik ve her birinden az da olsa yenmesi kilo alımına sebep oluyor.

RAMAZANDA ZAYIFLAMA

Genelde insanlar ramazan ayında hem oruç tutuyor, hem de kilo alıyor. Bunun en önemli sebeplerinde biri de, son yıllarda ülkemizde çok yaygınlaşan ve adet haline gelen ‘Ramazan Davetleri’

Ramazan davetlerinde ki yemek masasında ki aşırı çeşitlilik ve her birinden az da olsa yenmesi kilo alımına sebep oluyor. Oysa oruç tutulmayan normal bir akşam yemeği sofrasında alınan kalori, iftar sofrasında alınan kalorilerin yarısından bile azdır. Bu davetlere sık katılmamak veya davet masasında ki her şeyin tadına bakmamak gerekir.

Haberin Devamı

Ramazan ayında oruç tutarak kilo almanın sebepleri :

. Açlık süresinin çok uzun olması.

. Günlük kalori alımının, tamamının sadece akşama saatlerine toplanması.

. İftar sonrası akşam saatlerinin, günün en hareketsiz saatleri olması.

. Aktivitesiz günü geçirmek.

. İftarda ve özellikle iftar davetlerinde çok çeşit ve çok fazla yemek.

. Genelde ramazan ayı boyunca her gün tatlı yemek.

Yaz dönemi öncesinde, diyet yapılarak yeni verilen kiloların geri alınma korkusunun olduğu bu Ramazan döneminde, uzun süre aç kalmaya bağlı beslenme şeklimizin ve saatlerinin değişmesi ve bununla beraber hareketin azalması da kilo almaya sebep oluyor. AslındaRamazanda zayıflama için yapılması gereken her zamankinden çok ta farklı olmamakla beraber beslenmenizde yapacağınız bazı düzenlemeler ile bu dönemi kolaylıkla atlatabilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin her tür besinden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketimi olduğunu bildiğimize göre Ramazan’ da da bunu sürdürecek, fakat bazı noktalara dikkat edeceğiz.

Yaz aylarına denk gelen ramazanda oruç süresi çok uzun olacağı için, bu bir ay hem oruç tutup, hem de kilo almamak için dikkat edilmesi gereken önemli beslenme kuralları vardır.

Ramazanda zayıflama için :

. Ramazan ayı boyunca yemeklerde ekmek yerine her gece ramazan pidesi yememek gerekir.

. Ramazan pidesi yenecekse sadece iftarda bir avuç içi büyüklüğünde yenmelidir. Ramazan pidesi tok tutmaz ve kan şekerini hızla yükselterek çabuk acıkmaya sebep olacağından sahur da pide yerine, kepekli tahıllı ekmek tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

. İftar yemeklerinde hafif az yağlı, ızgara ve haşlamaların tercih edilmesi gerekir.

. Tatlı ihtiyacının, tatlı yerine meyve yiyerek giderilmesi gerekir.

. Sahurda tok tutucu doğal kepekli tahıl ve lif oranı yüksek ekmekler ve müsli yenilmeli. Beyaz undan yapılmış ekmek, makarna, pilav yenilmemelidir.

. İftardan yarım saat sonra hafif tempoda yarım saat yürüyüş yapmak gerekir.

. İftardan sonra gece boyunca su içmeye dikkat etmek gerekir.

. Bu süreci sağlıklı ve kilo vererek geçirmek istiyorsanız bir diyetisyene başvurarak ‘Ramazan Diyeti’ almanız gerekir.

. Şeker, kalp, tansiyon, böbrek gibi beslenmeyle doğrudan ilişkili hastalığı olanların, ve çok yaşlıların, doktorlarına danışmadan ve onların onayını almadan oruç tutmamaları gerekir.

Ramazanda zayıflama için :

Sahurda Beslenme

• Sahurda yağ oranı yüksek ve ağır besinler yerine yumurta, süt ve peynir gibi proteinden yüksek olan ve mide boşalma süresini uzatarak acıkmayı geçiktiren besinler tüketilmelidir.

Haberin Devamı

• Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Çünkü, sahura kalkılmadığı takdirde, açlık süresi uzayacağı için, kan şekeri düşecek ve tatlı ihtiyacı çok daha fazla olacaktır. Uzun açlık süresi sonucunda metabolizma yavaşlayacaktır.

• Ramazanda zayıflama için, sahur yemekleri azar azar, iyice çiğneyerek yavaş yenilmelidir. Domates, salatalık gibi çiğ sebzelere mutlaka sahurda yer verilmelidir.
İftarda Beslenme

• İftar saatinde yaklaşık 12 saat boş kalan mideye biranda yüklenmek, yemeği hızla yemek sonucunda midede gaz, yanma, bulantı veya kabızlığa yol açar. Yemek yerken arada su içmek ise midenin aşırı derecede şişmesine sebep olur.

• İftar zamanı geldiğinde çorba gibi hafif bir ön yemek yedikten 20 dk gibi kısa bir aradan sonra ana yemeğe geçilmesi uzun süre boş kalan midede tahribata ve hazımsızlığa neden olmaz.

• İftarda yemeklerle birlikte çay veya kahve tüketmek yemeklerden alınan demirin emilimini azaltacağından, bu içecekler mutlaka yemekten bir süre sonra tüketilmelidir.

Gece Öğününde Beslenme

• İftardan sonra yatmadan önce mutlaka gece öğününün yapılması gerekmektedir. Çünkü,Ramazanda zayıflama için normal günlük 3 öğünün tamamlanması gerekir. Eğer 3 öğün yapılmazsa metabolizma hızı da yavaşlayacak ve kan şekerinin düzenlenmesi zorlaşacaktır.


• Gece öğününde yatmadan önce hazmı kolay, kan şekerini dengesini sağlayan, 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve veya 1 porsiyon sütlü tatlı gibi besinler tercih edilmelidir.

Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;

www.slimmingcenterestetik.com

Facebook : slimmingcenterestetik

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş