RAMAZANDA KALP SAĞLIĞINIZI BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

RAMAZANDA KALP SAĞLIĞINIZI BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Oruç tutanları zorlu bir ramazan bekliyor. 17 saat süren oruç nedeniyle özellikle kalp rahatsızlığı olan hastaların daha bir dikkatli olması gerekiyor. Ramazan boyunca sağlığınızı tehlikeye atmadan oruç tutmak sizin elinizde!

Nerdeyse 17 saat süren açlık sonrası iftar ve sahurda yanlış beslenme, kalp hastalarında ortaya çıkabilecek risk faktörlerini artırabilmektedir. Ramazan öncesinde, “Sağlığımı tehlikeye atmayacak şekilde nasıl oruç tutabilirim?” sorusu özellikle kalp ve tansiyon hastalarının en çok merak ettiği soruların başında gelmektedir. Bu yıl ortalama 17 saat sürecek oruç konusunda, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının çok dikkatli olması gerekmektedir. Kalp hastalarının oruç tutma durumu, hastalığın derecesine göre değişim göstermektedir. Son 1 yıl içinde kalp krizi hikayesi olmayan, semptomları ilaç tedavisiyle kontrol altında stabil tutulan kalp-damar ve yüksek tansiyon hastaları oruç tutabilirler. Ancak hastanın kalp rahatsızlığının stabil olduğuna, kalp doktoru karar vermelidir. Yine hasta, ramazan boyunca doktorunun önerdiği ilaç kullanımına ve diyet önerilerine sıkı sıkıya uymalıdır.

Haberin Devamı

Kalp yetersizliği olan hastalar oruç tutmamalı

Kalp yetersizliği nedeniyle semptomları stabil olmayan, fonksiyonel kapasitesi azalmış, vücudunda ödem bulunan ve çok sayıda ilaç kullanan hastaların oruç tutmaları, kalp sağlığı açısından zararlı olabilmektedir. Özellikle sıvı ve mineral kaybına neden olan diüretik ilaç kullanan hastaların oruç tutmaları çok tehlikelidir. Hem kalp hem de böbrek yetersizliğine sahip hastaların uzun yaz günlerinde oruç tutmaları halinde hastalıklarının artma ihtimali de ne yazık ki çok yüksektir.

Hipertansiyon hastaları dikkat!

Kalp hastalarında olduğu gibi hipertansiyon sorunu yaşayan kişilerin de oruç süresince çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Hipertansiyona eşlik eden kalp ve böbrek hastalıkları gibi başka hastalıkları olan ve çok sayıda ilaçla tansiyonu kontrol altında tutulabilen hastaların kesinlikle oruç tutmamaları gerekmektedir. Hipertansiyon hastaları ise mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmalıdır. Özellikle uzun yaz günlerine denk gelen oruç aylarında vücuttan su ve tuz kaybına neden olan diüretik ilaçların yerine başka tansiyon ilaçları tercih edilebilir. Tansiyon ilaçlarının kullanımının doktor tarafından düzenlenmesi ve doktor önerisi alınarak 24 saat etkili, günde tek doz alınan ilaçlar kullanılmalıdır. Hipertansif krizlerden korunmak için ise özellikle iftarda, tuzlu ve aşırı yağlı, sindirimi zor besinlerden uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir ramazan geçirmek için;

- İftar ve sahurda gün içinde kaybedilen su miktarının yerine konması çok önemlidir. Bu yüzden iftar ile sahur arasında en az 2 litre su tüketin. Boyalı ve gazlı içeceklerden uzak durmaya çalışın.

- İftarda ve sahurda yağlı, kızarmış, yüksek oranda tuz veya şeker içeren yiyeceklerden uzak durun. Bu tarz yiyeceklerin yerine bol miktarda sebze ve protein tüketin. Karbonhidrat kaynağı olarak da esmer pirinç, yulaf, arpa yönünden zengin gıdalar yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Beyaz ekmek ve pide yerine kepek ekmeğini tercih etmelisiniz. Bu besinlerin kalp hastaları için gerekli olan potasyumdan zengin olduğunu da unutmayın.

- Kesinlikle sahuru atlamayın. Sahuru kahvaltı gibi yapın. Peynir, yumurta ve yoğurt vazgeçilmez besinlerinizden olsun.