Afyonkarahisar "Ramazanda Sağlık Kontrollerine Dikkat Edilmeli"

"Ramazanda Sağlık Kontrollerine Dikkat Edilmeli"

17.05.2018 - 14:57 | Son Güncellenme:

.

Ramazanda Sağlık Kontrollerine Dikkat Edilmeli

AFYONKARAHİSAR (AA) - Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal, yaşlıların oruçlarını tutarken sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Gürdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kronik hastalığı olan birçok yaşlının ramazan ayı geldiğinde oruçlarını tutmak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Diyabet, tansiyon, kardiyovasküler sistem bozuklukları ya da böbrek yetmezliği gibi birçok geriatrik rahatsızlığı olan kişilerin orucunu tutamadığı için psikolojik olarak kendilerini kötü hissettiklerinin tespit edildiğine işaret eden Gürdal, "Oruç tutmak için bir yaş sınırı yoktur, bir takım kronik rahatsızlığı olan kimseler doktor tavsiyeleriyle hareket ederek kontrollü ve sağlıklı bir şekilde oruçlarını tutabilirler." dedi.

- "Meyve suları ve diğer gazlı içeceklerden de uzak durulmalıdır"

Ramazan boyunca oruç tutan insanların 17 saate yakın susuz kaldığına dikkat çeken Gürdal, insanlarda konsantrasyon bozukluğu olabileceği gibi huzursuz ve aşırı sinirli görülebileceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Gürdal, kalp, böbrek ve şeker hastalığı olan kimselerin başka sağlık problemleriyle de karşılaşabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu hastalar başta olmak üzere tüm yaşlılar, susuzluğa karşı dikkatli olmalıdır. Sağlıklı bir insanın günlük ihtiyacı olan 2-2,5 litre su ihtiyacını oruç saatleri dışında planlı bir şekilde karşılamaları gerekir. Bu sadece su olarak değil sulu gıdalar dediğimiz özellikle maden suları, ayran, hoşaf, çorba gibi sıvı gıdalarla da alınabilir. Suni gıda olarak bildiğimiz meyve suları ve diğer gazlı içeceklerden de uzak durulmalıdır."

Su tüketiminin hızlı bir şekilde değil, periyodik olarak iftarla sahur arasında karşılanması gerektiğinin önemli olduğunu belirten Gürdal, sahurda tok tutacak lifli yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.