Gündem Ramazanda sigara bırakmak mümkün mü?

Ramazanda sigara bırakmak mümkün mü?

13.05.2018 - 12:41 | Son Güncellenme:

Ramazan ayı yaklaşıyor. Oruç tutarken dünyevi pek çok şeyden uzak kaldığımız gibi sigaradan da uzak kalmamız gerekiyor. Peki, gün içerisinde uzak durmayı başarabildiğimiz sigarayı Ramazan ayında bırakmak mümkün mü?

Ramazanda sigara bırakmak mümkün mü

Oruç ve sigara

Haberin Devamı

Oruç için; gün içerisinde yeme, içme, zararlı alışkanlıklar ve kötü hissettiren duygulardan uzaklaştığımız bir arınma denebilir. Gün içerisinde tüm bu olumsuz şeylerden uzak durabilmek ve buna sabredebilmek oldukça zor. Sigara da en az yeme içme gibi uzak durmanın sabır gerektirdiği bir şey. Gün içerisinde sigaradan uzak durmaya çalışmak bağımlılık haline gelen bu durumu aşmak elbette kolay olmuyor. Fakat gün içerisinde oruç yoluyla yokluğuna sabredebildiğiniz sigaradan tamamen kurtulmanın yolu, ramazanda sigarayı bırakmak olabilir mi?

Sigarayı neden bırakmalı?

Sigara, gerek fizyolojik gerekse psikolojik olarak pek çok zarara sebep olan bir bağımlılıktır. Bir şeye ihtiyacınız olmadan sigaraya bağlanmak ve gün içerisinde rutinlerinizi artık ihtiyaç hâline gelen bağımlılığınızı gidermek için bölmek ve en önemlisi de sigaranın sağlığınızı olumsuz yönde etkilemesi uzun vadede pek çok probleme yol açabilir. Sigara, fizyolojik olarak bağlı olmaktan çok psikolojik olarak bağlı olduğunuz bir bağımlılıktır ve bunun giderilmesi gereken bir ihtiyaç hâlini alması günlük yaşantınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Bunlarla birlikte sağlığınızı da tehdit ettiği bir gerçektir. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında sigarayı bırakmak pek çok açıdan rahatlamanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre sigara tüketimine bağlı olarak gelişen hastalıkların pek çoğu psikolojik hastalıkların da davetçisi olabilmekte ve bununla birlikte stres ve sinir gibi günlük yaşantıyı olumsuz yönde etkileyecek faktörlere de sıkça sebep olabilmektedir. Bağımlılığa bağlı olarak gelişen sürekli tüketim ihtiyacı bu ihtiyacın karşılanmadığı durumlarda kendini sinir ve stres olarak gösterebilmekte ve bu da hem kendinizi hem de sevdiklerinizi yıpratmanıza sebep olabilmekte. Tüm bunlar göz önüne alındığında sigarayı bırakmak, en azından bunun için uğraşmak iyi bir yol gibi görünmekte. Peki ama bunu nasıl yapmalı? Daha önce bırakmayı denediyseniz bunun zor olduğunu düşünebilirsiniz ve haklısınız da. Fakat bunun farklı bir yolu olabilir. Ramazan’da sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ramazan’da sigarayı bırakmak

Ramazan ayı, oruç tutmak vesilesiyle sigaradan gün içerisinde uzak kalınan bir durum yaratmaktadır. Gün içerisinde sigara tüketmemek için gösterilen sabrı neden iftardan sonra da göstermeyesiniz? Belki de ramazanda sigarayı bırakmak mümkündür. Gün içerisinde uzun saatler boyu uzak kaldığınız sigaradan iftar zamanlarında da uzak durarak vücudunuzu arındırmanız ve bu bağımlılığı bırakmanız mümkün. Bunun için gerekli olan tek şey şüphesiz ki kararlılık. Gün içerisinde saatlerce uzak kaldığınız sigaradan tüm gün uzak kalabilmeyi başarmak elbette zor olacaktır fakat kararlılıkla mücadele ettiğinizde bunu başarabilmeniz mümkün.

Uzmanlara göre psikolojik olarak bırakma isteğiniz ve motivasyonunuz yerindeyse ramazan ayında sigarayı bırakabilirsiniz. Bağımlılığın fizyolojik bağımlılıktan çok psikolojik bağımlılık sebebiyle geliştiği görüşünde olan uzmanlara göre ramazanda sigara kullanmayı bırakma, sigarayı bırakmak için etkili bir yol olabilir.