Gündem Ramazanda sigara uyarısı!

Ramazanda sigara uyarısı!

14.06.2016 - 15:30 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının gelmesi ile beraber uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı. Yaz aylarında tutulan oruç ile beraber dikkat edilmesi gereken bazı konular da insan sağlığı açısından gündeme geldi. Peki sigara içerken dikkat edilmesi gereken hususlar neler? İşte detaylar...

Ramazanda sigara uyarısı

Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere rastlamasıyla insanların birçok çekinceleri olduğunu belirten uzmanlar, bunun için iftarda ve sahurda bol bol su içilmesinde fayda olduğunu söyledi. Aynı zamanda ramazanda içilmeyen sigaraların iftar sonrası birden tüketilmesinin ciddi sağlık problemlerine sebep olduğu uzmanlarca söylendi.

Haberin Devamı

Bursa Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Ramazan ayında oruç tutan astım ve bronşitli hastalarımız özellikle ilaç kullanımlarını mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Bazı ilaçlar 12 saatte bir kullanılırken, bazıları ise günde 1 kez kullanılabiliyor. Hastalar tek doz kullandıkları ilacın saatini iftardan sonra, iki doz kullandıkları ilacı oruçlarını açar açmaz ve sahur yemeğinde içmelerini öneriyoruz. Nefes açıcı ilaçları ise yine diğer ilaçlar gibi iftar ve sahurda kullanmalarını öneriyoruz. Bazı vatandaşlarımız kendi ilaçlarının dozunu ayarlıyor. Bu çok tehlikelidir. Mutlaka doktora danışmalıdırlar" dedi.

Reflü rahatsızlığı olan hastaların az az ve sık sık yemek yemesini öneren Gürkan, "Fakat oruç tutan hastalarımızda bu mümkün olmadığı için özellikle iftardan sonra sahura kadar aralıklarla yemek yemelerini tavsiye ediyoruz. Sigara hem astım, hem de bronşiti tetikliyor. Oruç tutarken gündüz sigara içilmemesi bir artı faktör olmakla beraber iftardan sonra da sigaranın bırakılması veya kontrollü tüketimi çok önemlidir. Yine bazı hastalar ramazan ayını fırsat bilerek sigarayı bırakabilirler. İftardan sonra fazla miktarda tüketilecek sigara bronşlarda ani bir daralmaya ve nefes darlığına, tansiyon yükselmesine hatta kalp krizine dahi yol açabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ALTERNATİF SİGARA BIRAKMA YOLLARI

Ramazanda sigara uyarısı

AKUPUNKTUR
Akupunktur tedavisine gitmeden önce en az 12 saat sigara içmemek gerekiyor. Genellikle iki ya da üç seans uygulama gerekiyor.
Bağımlılık düzeyi yüksek olanlar için üç seans şart. Seans aralarına 2-3 gün süre konuyor. Tedavi ücreti 200- 250 TL'den başlıyor. İddia edilen başarı oranı yüzde 90.

HİPNOZ YÖNTEMİ
Hipnoz yönteminde sigara bağımlılığı, bilinçaltına yerleşmiş ve bu nedenle otomatikleşmiş güçlü bir bağımlılık olarak tarif ediliyor. Sık tekrarlanan (yaklaşık 21 kez) her düşünce veya davranış bilinçaltına geçerek kaydediliyor ve alışkanlık haline geliyor. Bu anlamda hipnozun sigarayı bırakma konusunda etkili bir yöntem olduğunun altı çiziliyor.
Hipnozla, sigara içmeye neden olan alışkanlığın kökleri, bilinçaltından siliniyor. Bu yöntemi uygulayanlar, beş seans sıkılmadan, sinirlenmeden sigarayı bırakabildiklerini söylüyor. Seans fiyatı 150 liradan başlıyor. Yüzde 90 başarılı.

Haberin Devamı

ALLAN CARR
Günde beş paket sigara içen Allan Carr tarafından geliştirilmiş bir yöntem! Bir günde altı saatlik bir psikoterapi seansından oluşuyor. Seans sırasında aralarda sigara içebiliyorsunuz ama üçüncü aşamada, son sigaranızı içeceğiniz söyleniyor. Üç ay içinde sigarayı bırakamadıysanız ücreti iade ediyorlar.

171 BIRAKMA HATTI
Devlet tarafından desteklenen bu hatta, bulunduğunuz bölgede bir polikliniğe yönlendiriliyorsunuz. Tetkikleriniz ücretsiz yapılıyor fakat verilen ilacı eczaneden ücret karşılığı alıyorsunuz. (Yeni Aktüel)

TEK SEANSLIK BIOREZONANS
Biorezonans yönteminde, 45 dakikalık tek seans yapılıyor. Her zaman içtiğiniz iki sigarayı merkezde içiyorsunuz. Bu sigaralardaki frekans izleri saptanıyor ve bu izler vücudunuzdan temizleniyor. Seans sonunda sigara içme arzusunda azalma görüldüğü söyleniyor.

Haberin Devamı

BOL SU VE SIK DUŞ
Acı, ağrı veya olumsuz bir his hissedilmiyor. Kişi seans boyunca sigaradan alınarak değiştirilen elektromanyetik titreşimlere tabi tutuluyor. Seansın ardından bol su içilmesi ve sık duş alınması tavsiye ediliyor. Bu yöntemin ücreti 300 TL'den başlıyor. Başarı oranı ise yüzde 82-92 civarında.