Geri Dön
Rammstein'ın Rusya protestosu 'Yüreğinize sağlık' dedirtti

Rammstein'ın Rusya protestosu 'Yüreğinize sağlık' dedirtti

Almanların en efsanevi rock gruplarından Rammstein, bu yıla damga vurmayı başardı. 10 yıl sonra yayınlanan isimsiz albümleri ve özellikle bu albümün ilk single'ı 'Deutschland'la epey konuşulan Rammstein grubu, Rusya'daki konserlerinde unutulmaz bir olaya imza atarak gönlümüzü bir kez daha fethetti...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Deutschland' yılın en 'epik' şarkısı

2009'da yayınladıkları 'Liebe ist für alle da' (Türkçe söylersek 'aşk herkes içindir, daaa', şaka şaka, 'aşk herkes içindir') albümlerinden sonra ortalıktan kaybolan Rammstein'dan peş peşe güzel haberler duyduk bu yıl. Önceki epik-fantastik kategorisinden 'Deutschland'la ülkelerinin yakın geçmişini özetleme teşebbüsünde bulundular. Hemen ardından 'Radio' ile 'tipik sound'larından nadide bir eser daha bahşettiler bizlere. Derken isimsiz albümlerini de birkaç ay önce en sonunda yayınladılar.

Önemli meselelere değinmişlerdi

Grubun 'yürek yemişcesine iddialı' tavrını albümlerinin genelinde de görebiliriz. Rammstein çizgisine çok yakın olsalar da inanç, politika, tarih, mülteciler gibi -belki boylarını aşan bile diyebileceğimiz- birçok önemli meseleye de değinmişlerdi. Ellerine yüzlerine bulaştırmadan, tutarlı, çizilen sınırları kırmadan dökmeden genişletme peşinde tavrındaydılar... Geçtiğimiz günlerde Rusya'da verdikleri konserde de bu tavırlarını güzel bir örnekle detaylandırmışlar.

"Yediğiniz yüreğe sağlık" dememek imkânsız

Grup üyeleri, Rusya'da baskı altında olan LGBTİ'lere sahnede birbirleriyle öpüşerek destek vermişler. Biliyorsunuz, Rusya'da son dönemde korkunç bir homofobiklik söz konusu. 'Eşcinsel propaganda' karşıtı yasa yüzünden ülkedeki nefret suçlarında artışa geçildi, dünya Rusya'nın bu tutumunu eleştiriyor ama inatla geri vites yapılmıyor. Rammstein gibi sivri bir grubun da böylesine sağlam bir 'ayar' vermesi gerekiyordu zaten. Umarım Rammstein üyelerinin "Yediğiniz yüreğe sağlık" dedirten bu şahane eylemi, Rusya'daki LGBTİ bireylerin hakları açısından olumlu bir gelişme yaşanmasına vesile olur. 10 yıl önceki albümlerinin ismini bir kez daha söyleyelim: Liebe ist für alle da! Aşk herkes içindir!

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler