Gündem Randevu almayan oy veremeyecek

Randevu almayan oy veremeyecek

21.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile birlikte yurtdışı temsilcilikleri de cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor.

Randevu almayan  oy veremeyecek

Ancak Türkiye’de oy kullanacak vatandaşların aksine yurtdışındakilerin anayasal haklarını kullanmak için atması gereken birtakım ek adımlar var. Yurtdışında oy verecek 2 milyon vatandaşın sandık başına gitmek için randevu alması gerekiyor. Yurtdışında sandığa mesafenin uzun olması nedeniyle oy verme süresi daha uzun. Türkiye’de tek bir gün sandıklar açılırken yurtdışı merkezlerde 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında oy kullanmak mümkün olacak. Ancak vatandaşlar istedikleri gün oy atamayacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşların ysk.gov.tr adresine girerek oy kullanacakları günü seçmeleri gerekiyor.

Kapıdan dönecekler
“SEÇSİS Oy Verme ve Belirleme Sistemi” bugünden itibaren 4 gün açık olacak. 25 Temmuz’da TSİ 17.00’ye kadar buradan randevu almayan vatandaşlara sistem otomatik olarak bir gün tayin edecek. Vatandaşlar bu tarihi 26 Temmuz’da yine ysk.gov.tr adresinden kontrol edebilecek. Randevu aldıkları ya da kendilerine verilen tarih dışında büyükelçiliğe gitmeleri halinde ise oy kullanmaları mümkün olmayacak.
Sandıklar her günün sonunda temsilcilik binasında penceresiz bir odaya kapanacak. Odanın üç asma kilidi olacak. Birinin anahtarı büyükelçide duracak. Diğer iki anahtar ise üç partiden kurayla seçilecek iki parti temsilcisine verilecek. Parti temsilcilerine kilitlerini getirme hakkı tanınacak. ABD’de kullanılan oylar 3 Ağustos gecesi THY’nin tarifeli uçağıyla Türkiye’ye yola çıkacak. Diplomatik kurye niteliği taşıyan çuvallar gümrük kontrolüne bile girmeden uçağa alınacak. Her birine birer koltuk ayrılacak çuvallara toplam 4 diplomat eşlik edecek. Çuvallar havaalanında tutanak karşılığı geçici seçim kuruluna teslim edilecek. Oylar Ankara’da sayılacak.