Siyaset Referandum oylaması sınır kapılarında başladı

Referandum oylaması sınır kapılarında başladı

27.03.2017 - 09:56 | Son Güncellenme:

Yurt dışı seçmen kütüğüne bağlı vatandaşların 16 Nisan'da yapılacak referandum için oy verme işlemine bugün sabah saat 08.00'den itibaren başlandı.

Referandum oylaması sınır kapılarında başladı

Atatürk Havalimanı'nda ilk oyu kullanan ve Ukrayna'da bir özel şirkette genel müdürlük yapan Zafer Özbey " Vatandaşlık görevimizi yaptık. İnşallah hayırlı olur" dedi. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine göre; oy verme işlemi yurtdışındaki temsilciliklerde 9 Nisan'a, gümrük kapılarında ise 16 Nisan'a kadar devam edecek.

Haberin Devamı

BERLİN'DEN İLK FOTOĞRAFLAR GELDİ

Reuters haber ajansı, Türklerin en yoğun yaşadığı kentlerden biri olan Berlin'den ilk fotoğrafları bu sabah servis etti. Almanya'nın başkentine kurulan sandıklara yoğun ilgi göze çarpıyor, seçmenler büyükelçilik önünde sabahın erken saatinde sıraya girdi.

Referandum oylaması sınır kapılarında başladı

En büyük sınır kapısı olan Atatürk Havalimanı'nda sabah erken saatlerden itibaren sandık kurulları önünde oy vermek amacıyla kuyruğa giren vatandaşlar uçaklarına yetişebilmek için de zaman zaman sıkıntılı anlar yaşadılar. Saat 08'de başlayan oy verme işleminden önce sandık kurullarındaki görevliler önce toplu halde ayağa kalkarak ant içtiler, daha sonra da sandıkları balmumu ile mühürlediler. Gidiş ve geliş terminallerindeki 12 ayrı sandıkta da daha sonra oy verme işlemi başladı.

Haberin Devamı

OYUNLARI BAŞLARINA GELSİN

Bu arada Hollanda'da doğup büyüyen ve 5 günlük bir tatil için Türkiye'ye gelen Aysel Aydın ise, Hollanda yaşanan olaylar için " Oyunları başlarına gelsin. Allah kötülerden korusun" dedi. Aydın, "Her geldiğimde Türkiye'yi ilerlemiş güzel görüyorum. Hayırlısı olsun, diyorum. Allah herkese fırsat versin, kötülere fırsat vermesin. Hollanda'daki olaylardan fazla etkilenmedim. Doğma büyüme oralı olduğum için çok güzel bir bağımız var herkesle . Oyun olduğunu düşünüyorum. Oyunları başına gelsin diyorum" diye konuştu.

Yine Hollanda'da yaşayan Güzel Gören, "Hayırlara vesile olur inşallah" derken, Almanya'da yaşayan Şükran Akçan ise referandumun kendisine çok anlam ifade ettiğini belirterek, "Ülkeme güzel günler nasip etsin" dedi.

AVRUPA'DAKİ TÜRKLER HALK OYLAMASI İÇİN SANDIK BAŞINDA

Avrupa'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylaması için sandık başına gitti.

Sabah erken saatlerde Berlin, Köln, Münih, Hannover, Hamburg, Nürnberg, Karlsruhe, Frankfurt, Essen, Münster, Düsseldorf, Stuttgart ve Mainz Başkonsolosluk bölgelerindeki seçim merkezlerine gelen vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı.

Almanya'daki vatandaşlar oylarını, sandıkların kurulduğu bu 13 bölgede, 9 Nisan'a kadar, 09.00 -21.00 saatlerinde verebilecek.

Haberin Devamı

Berlin Başkonsolosluğunda eşi Berna Aydın ile oyunu kullanan Büyükelçi Ali Kemal Aydın, burada yaptığı açıklamada, kendisinin de ilk defa yurt dışında sandık başına gittiğini söyledi.

Aydın, yurt dışındaki seçmenlerin 9 Nisan'a kadar oylarını verebileceklerini hatırlattı.

Almanya'da bir milyon 400 binden fazla kayıtlı seçmenin olduğunu vurgulayan Aydın, seçim merkezlerinde hafta sonu yoğunluk yaşanabileceğine işaret ederek, seçmenleri hafta içi de oy kullanmaya davet etti.

Randevu sisteminin ve konsolosluk görev bölgesi ayırımının kaldırıldığını anımsatan Aydın, vatandaşların kendilerine en yakın konsolosluk bölgesindeki sandıklara gidebileceğini ifade etti.

Güvenlikten geçerek sandık başına giden seçmenler kimlik kontrolünün ardından oylarını kullanabiliyor. Seçmenlerin, oy kullanırken, üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaportlarını yanlarında bulundurması gerekiyor.