Reflü kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Dikkat edilmezse reflü daha büyük mide sorunlarına yol açabilir. Bu nedenler yaşam şekline ve tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekir.

REFLÜ NEDİR?

Mide içeriğinin (asidinin) patolojik şekilde mideden özefagusa (yemek borusuna) doğru geri kaçışı gastroözefageal reflü’dür. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma(heartburn) şikayeti ile başvurabilirler. Reflü bazen yemek borusunun arkasındaki yanmanın yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyun gelmesidir. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur. Gastroözefageal reflü hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkça rastlanan bir hastalıktır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %20’sinde reflü hastalığı bulunmuştur.

REFLÜYE İYİ GELEN YİYECEKLER

-Lif oranı yüksek olan yulaf tüketimi midede kolayca sindirilebilir. Dolayısıyla yulaf ezmesi, ekmeği gibi besin ürünlerini tüketebilirsiniz.

-Az yağ ile pişirilmiş balık ürünleri tercih edilebilir. Demir ve omega-3 açısından zengin olan balık reflü ağrılarını da oldukça azaltır.

-Düşük kalorili, yağsız ve baharatsız ürünler midede ağırlık yapmayarak sindirimi kolaylaştırır. Kereviz ve lahana gibi besinler hem faydalıdır hem de mideye iyi gelir.

-Nişasta bakımından zengin bir besin olan patates, haşlanarak tüketildiğinde reflü hastalığına iyi gelir. Haşlandığı için yağ oranı ve asit düzeyi artmaz.

-Uyumadan en az 2 saat önce yemek yemeği bırakmak ve akşam saatlerinde hafif, az öğünler yapmak mide için dosttur.

-Asitli ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

-Besinlerin dışında stres yapmamak, hareket etmek ve uyku düzenini ayarlayarak da reflüden korunabilirsiniz.